Storselskaper planlegger ikke lenger nye, storinvesteringer i Kina, men ser seg om etter andre land med tilsvarende tilgang på rimelig og kvalifisert arbeidskraft. India er et naturlig alternativ for en del.
Som et resultat av det kan Kina miste sin posisjon som verdensledende produsent av forbrukerelektronikk.
Kina har allerede etablert en stor, nasjonal industri på dette feltet, blant annet med produksjon av egne, kinesiske merkevarer innen mobiltelefoni og annen elektronikk. Huawei er et eksempel.
Men dette er en industri som hele tiden er avhengig av en kontinuerlig innovasjon som for Kinas vedkommende i stor grad har kommet utenfra, i form av investeringer og ekspertise fra internasjonale selskaper.
Nyvinninger utenlandske selskaper bringer med seg inn til sine selskaper i Kina, har så en tendens til forbløffende snart å dukke opp også i produkter fra kinesiske, konkurrende bedrifter.
Søker man eksempelvis på navn som Huawei på nettet, kommer fort begreper som «industrispionasje » opp i søkefeltene.
Tørker de utenlandske teknologiinvesteringene inn, kan også Kinas utvikling på disse områdene bli akterutseilt.
Den planlagte iPhone-fabrikken kan skape 100.000 nye arbeidsplasser i Bengaluru i delstaten Karnataka. Dette er arbeidsplasser Kina i stor grad kunne trengt. Fabrikken innebærer i første omgang en investering på 700 millioner dollar.
Foxconns største iPhone-fabrikk er fortsatt i Zhengzhou i Kina. Der arbeider for tiden 230.000 ansatte. Dens og tilsvarende fabrikkers fremtid i Kina kan være usikker, om selskapene prioriterer India fremover.
Bestill gode bøker fra Document:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: