Lenge ryktet, men knapt rapportert kinesisk påvirkning på kanadisk politikk og valg, bekreftes av lekkasjer fra etterretningstjenesten.

Lekkasjene antyder bevis for at det kinesiske regime foretrekker at Canada skal styres av Trudeaus liberale parti og at kinesiske agenter var involvert i både 2019- og 2021-valget.

Opposisjonen krever granskning

Opposisjonen i Canada krever at statsminister Justin Trudeau som i årevis har virket redd for å fornærme den kinesiske leder Xi Jinping, iverksetter en uavhengig granskning av de ferske lekkasjene fra Canadian Security Intelligence Service (CSIS) om hvordan Kina skal ha påvirket kanadiske valg.

Påstandene som er rapportert omfatter direkte donasjoner til Pierre Elliott Trudeau Foundation og bussing av støttespillere til spesifikke kandidaters nominasjonsmøter.

Rasisme-kortet

Trudeau som har forsøkt å dysse ned påstandene, har sagt at lekkasjene rommer en mengde unøyaktigheter som han ikke kan spesifisere av «personvernhensyn». Han har også linket dem til anti-asiatisk rasisme. Og han kritiserer etterretningen for ikke å være etterrettelig som har latt opplysningene lekke:

– Vi er selvfølgelig alltid bekymret for nasjonal sikkerhet. Vi er alltid opptatt av å sikre at folk kan ha tillit til at spesielt våre etterretningsbyråer er i stand til å gjøre jobben sin, holde på hemmelighetene sine og fungere på ansvarlig vis.

– Vi er veldig bekymret over lekkasjene, spesielt fordi det er så mange unøyaktigheter i dem. Men det er et helt annet spørsmål.

Bekymret over lekkasjene 

Statsministerens kontor som virker mer bekymret over at lekkasjene har funnet sted, enn over innholdet i dem, skriver:

– I henhold til lov om informasjonssikkerhet er enkeltpersoner som er betrodd et hemmelig notat, dokument eller informasjon, juridisk pålagt ikke å avsløre det til personer som ikke er autorisert til å motta informasjonen.

Trudeau ber byrået gå i seg selv:

– Dette er absolutt et tegn på at sikkerheten i CSIS må gjennomgås, og jeg forventer at CSIS tar problemet veldig alvorlig.

Elleve kandidater backet opp av Beijing i 2021

I begynnelsen av februar rapporterte Globe and Mail at dokumenter fra den kanadiske etteretningstjenesten CSIS beviser kinesisk innblanding i valget av elleve liberale kandidater i 2021. 

Det erklærte mål var å sikre valget av en liberal mindretallsregjering samtidig som de ville forhindre at spesifikke konservative kandidater ble valgt.

Etter CSIS-lekkasjene er flere hendelser med sannsynlig, skjult eller åpenbar kinesisk innflydelse trukket frem. Et eksempel er forslaget som kom i forbindelse med donasjonen til Pierre Elliot Trudeau Foundation (omtalt nedenfor), om en statue av Mao Zedong og Pierre Trudeau sammen ved University of Montreal.

Kina bruker sine konsulater

Den kinesiske regjeringen påla sine konsulater å bruke medlemmer av det kinesiske samfunnet og organisasjoner til å fremme sine interesser, samtidig med at de så godt det lot seg gjøre forsøkte å skjule sporene til Beijing. 

Kina anså Trudeau som den som best ivaretok deres interesser, men ønsket også å begrense hans muligheter til å ta ufordelaktige beslutninger sett fra Beijing.

Nominasjonen av Han Dong 

Ifølge de lekkede dokumentene fikk for eksempel det liberale parlamentsmedlem Han Dong som innvandret til Canada fra Shanghai på 90-tallet, hjelp fra det kinesiske konsulatet i Toronto under det liberale partis nominasjon i 2019. 

Konsulatet skal ha fraktet eldre og studenter til nominasjonsmøtet. CSIS oppfordret statsminister Trudeaus kontor til å annullere Dongs nominasjon på grunn av mistanke om utenlandsk innflydelse. Han Dong benekter anklagene. 

Kina donerte én million dollar

Kina forsøkte å påvirke Trudeau via en hemmelig donasjon på én million dollar til Pierre Elliott Trudeau Foundation, oppkalt etter den nuværende statsministerens far. 

The Globe and Mail skriver at CSIS avlyttet en samtale i 2014 mellom den kinesiske milliardæren Zhang Bin som var rådgiver for den kinesiske regjeringen, og en embedsmann fra Kinas konsulater i Canada hvor valget i 2015 ble diskutert. 

Embedsmannen oppfordret Zhang til å donere én million dollar til Trudeau Foundation med løfte om refusjon fra Kina. 

Dette kommer på toppen av påstander om kinesisk innblanding i valget til fordel for de liberale.

Trudeau visste ingen ting

Etter at Trudeau kom til makten i oktober 2015, deltok Zhang på en veldedighetsfest for Liberal Party hvor statsminister Trudeau var æresgjest.

Noen uker senere kunngjorde Trudeau Foundation at de hadde mottatt en donasjon på én million dollar fra Zhang til «minne» om Pierre Trudeau. 

I en uttalelse har statsministerens kontor avvist at Trudeau var klar over donasjonen. 

– Etter å ha blitt valgt som leder av det liberale parti trakk statsministeren sitt engasjement i stiftelsen så lenge han er engasjert i føderal politikk, sa Trudeaus pressesekretær til Globe and Mail. 

Skyldes pandemien

Mandag benektet Trudeau at Kina har forsøkt å påvirke valg og antydet at påstander om dette er en form for anti-asiatisk rasisme. 

– En av de ting vi dessverre har sett etter pandemien er en økning av anti-asiatisk rasisme og bekymringer om folks lojalitet.

Urimelig påstand

Som svar på at Han Dong har nydt godt av kinesisk arrangert bussing av folk til nominasjonsmøtet, sa Trudeau at slike påstander «ikke tas i betraktning».

– Jeg ønsker å få alle til fullt ut å forstå at Han Dong er et fremragende medlem av teamet vårt. Påstander om at han på en eller annen måte ikke er lojal mot Canada er urimelig.

Kanadierne kan ha full tillit 

Han kunne også berolige kanadierne med at valgene har gått forskriftsmessig for seg:

– Alle kanadiere kan ha full tillit til at utfallet av valgene i 2019 og 2021 ble bestemt av kanadiere og kanadiere alene.

Like trygg var ikke den konservative representanten Walied Soliman:

Nasjonal sikkerhetsrådgiver Judy Thomas mener det er lekkasjene som truer landets sikkerhet, ikke kinesisk overstyring av parlamentsvalgene:

For ikke lenge siden mente Trudeaus folk at russerne sto bak Freedom Convoy 2022:

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.