Kina bygger langt flere kullkraftverk enn hva resten av verden stenger ned.

Landet har lovet å nå toppen i utslipp av klimagasser i 2030 og bli klimanøytrale i 2060, men har i dag  verdens største CO2-utslipp.

En ny rapport fra Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) og Global Energy Monitor (GEM) viser at det ble godkjent bygging av nye kullkraftverk med en samlet kapasitet på 106 gigawatt i Kina i 2022, noe som er mer enn en firedobling av kapasiteten i 2021, skriver Dagens Næringsliv.

– Kina fortsetter med å være det store unntaket i den pågående globale nedbyggingen av kullkraftverk, sier analytiker Flora Champenois ved CREA i forbindelse med publisering av rapporten.

Den nye kapasiteten fra de godkjente kullkraftverkene tilsvarer den samlede årlige kraftetterspørselen i Storbritannia.

–Det var ekstraordinært å se hvor raskt disse prosjektene utviklet seg fra å få tillatelser til at det ble startet bygging i 2022. Mange prosjekter dukket opp, fikk tillatelser, finansiering og startet konstruksjon i løpet av noen få måneder, sier Champenois.

Investering i såkalt ren energi nå like stor som i fossile brensler

Av prosjektene som ble godkjent i løpet av fjoråret, hadde 60 gigawatt ikke startet konstruksjon ved slutten av januar i år.

«Det er sannsynlig at byggingen starter snart. I fjor ble det startet bygging av kullkraftverk med en kapasitet på 86 gigawatt», ifølge rapporten.

Kina har en samlet kapasitet fra kullkraftverk på 1093 gigawatt – mer enn noe annet land, og nesten all denne kapasiteten er blitt bygd etter årtusenskiftet.

«Flere hundre nye kullkraftverk vil gjøre det langt mer komplisert og kostbart for Kina å innfri klimaforpliktelsene. De politisk innflytelsesrike eierne av kullkraftverkene er interessert i å beskytte investeringene og unngå en rask nedbygging til fordel for fornybar energi», skriver CREA, som er en energitenketank med hovedsete i Helsingfors.

Kraftverkene som det ble startet bygging av i fjor, har en kapasitet som er seks ganger høyere enn igangsatte kullkraftprosjekter i resten av verden samme år.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.