Regissør for filmen «Helt super», Rasmus A. Sivertsen, er rystet, både over at premieren ble avlyst og festivalledelsens opptreden. Den sier at visningen ble utsatt, mens filmen i virkeligheten ble kansellert. Ledelsen forsøkte å presse oss, sier Sivertsen.
– Vi mente at det ikke var grunnlag for å trekke filmen eller gjøre andre tiltak. Festivalen forsøkte å presse oss til å trekke filmen – noe som var uaktuelt for oss, skriver regissør Rasmus A. Sivertsen i en kommentar til NTB.
At festivalledelsen tok aktivistene i ARTEF på alvor, var ikke det norske teamet forberedt på. Filmen er godt etablert og har aldri møtt den typen reaksjoner som i Berlin.
Han trekker fram at «Helt super» er sett av 110.000 på kino i Norge, vant publikumsprisen under juniorutgaven av Tromsø internasjonale filmfestival i høst og har blitt solgt til mer enn 150 land, inkludert USA. Det har skjedd uten at det har kommet noen reaksjoner.
– Filmen handler om at alle er gode nok som de er, alle er en superhelt innerst inne. Vi reiste til Berlin for å feire filmen og bygge internasjonale relasjoner. Det at festivalen velger å stoppe visninger, er dypt rystende. Når en film er invitert til en festival, er det en selvfølge at den skal bli vist til lovet tid, fortsetter regissøren.
Festivalledelsen har visse forpliktelser overfor en invitert film. De fravek man i dette tilfellet.
Sivertsen er også uenig i at premieren ble «utsatt».
– Den ble avlyst. Det ble aldri satt opp noen ny gallapremiere. Vi ville kjøre premieren som planlagt, men festivalen insisterte på å avlyse for å få mer tid til å undersøke klagen. Fra vår side var dette aldri et ønske eller behov, men vi opplevde at vi ikke hadde noe valg, all den tid vi ønsket å bidra til at filmen faktisk ble vist på festivalen, forteller Sivertsen.
Han opplyser at de resterende visningene i helgen går som planlagt. (NTB)