Norske pasienter blir tatt bilde av på Unilabs kontorer i Norge, men bildene blir deretter sendt til en klinikk i Romania, hvor de tolkes av leger som norske myndigheter ikke vet noe om, og som ikke en gang er autoriserte. Dette kan NRK avsløre.
I 90 prosent av tilfellene betales bildene av det offentlige.
NRK kan dokumentere at 16 radiologer her i flere år har gransket MR, CT og røntgenundersøkelser av norske pasienter i en skjult avtale.
NRK har vært i kontakt med norske myndigheter om den «skandinaviske» klinikken i Cluj-Napoca. Ingen har hørt om at Unilabs har en avtale i Romania.
Klinikken heter Centrul Medical Transilvania (CMT) og drives av et ektepar:
Khaled Arif (62) og Daria Arif (55) flyttet hit for 17 år siden.
Hun ble født i Romania, og fikk statsborgerskap i Danmark i 2002. Han ble dansk statsborger i 1999.
Så dro Arif-ekteparet til Stavanger, hvor de fikk norsk godkjenning som radiologer i 2004. Året etter flyttet de til Romania.
Ekteparet Arif har vært en gullhøne for Unilabs. Særlig Daria arbeider i et forrykende tempo:
I 2021 sto hun alene for over 22.200 rapporter fra MR-undersøkelser av norske pasienter.
Det tilsvarer i snitt over 94 undersøkelser per arbeidsdag.
11,8 undersøkelser i timen.
Én undersøkelse hvert femte minutt.
Etter at NRK stilte spørsmål, forsvant henvisningen til Norge på firmaets hjemmeside. Det ble umulig å få ekteparet i tale.
I den meget grundige granskningen til to NRK-journalister fremgår det at Unilabs’ outsourcing av jobber handler om penger. Lønningene i Romania ligger på en tredel av hva de gjør i Norge.
Unilabs er et internasjonalt selskap med 14.200 ansatte, som i 2021 ble kjøpt av A.P. Møller Holding. De eier også containerselskapet Mærsk.
I Norge ledes Unilabs av Baber Qazi. Han var tidligere i nyhetene i forbindelse med at Unilabs nekter å ta røntgenbilder av hender og tenner på asylsøkere for å fastlå deres alder, noe staten ønsker.
Unilabs Norge-direktør Baber Qazi understreker i flere e-poster til NRK at samtlige 168.000 billedgranskninger fra den rumenske klinikken er gransket, tolket, beskrevet og signert av Daria Arif og Khaled Arif, som har norsk autorisasjon og spesialistgodkjenning.
Men for å kunne holde det høye tempoet, har de andre til å hjelpe seg: rumenske radiologer og oversettere. Rapportene skal nemlig skrives på norsk og må oversettes. Det er mange muligheter for å begå feil.
Norske helsemyndigheter visste ingenting om outsourcingen og sier det er kontraktsbrudd.
De lokale radiologene har hatt tilgang til norske pasientopplysninger, uten autorisasjon.
Dette til tross for at disse lokale radiologene totalt har bidratt til granskningen av 53.760 undersøkelser og har brukertilgang til Unilabs Norges eget system for pasientundersøkelser – og dermed fått tilgang til opplysninger om tusenvis av norske pasienter.
De siste fem årene har Unilabs økt driftsoverskuddet med 130 prosent.
https://www.nrk.no/rogaland/xl/i-skjul-sender-unilabs-norske-rontgenbilder-til-romania-1.16289933