Russisk våpenindustri tilbyr et bredt utvalg av våpen på en internasjonal våpenmesse som i disse dager pågår i Abu Dhabi. Det gjør også norsk våpenindustri.
Alt fra Kalashnikov-gevær til avanserte russiske rakettsystemer blir markedsført på International Defense Exhibition and Conference (IDEX), til tross for de omfattende sanksjonene Vesten har innført mot Russland som følge av krigen i Ukraina.
Våpenmessen viser også hvordan rike araberstater har opprettholdt kontakten med Russland samtidig som de forsøker å holde seg inne med USA og andre vestlige land.
Mellom De forente arabiske emirater og Moskva går det fortsatt daglige flyruter, og de benyttes flittig både av den russiske eliten og av dem som flykter for ikke å bli innkalt til krigstjeneste.
Store mengder russisk valuta har ifølge USA også funnet veien til Emiratene der risikoen for at verdier skal bli frosset som følge av sanksjoner, er helt fraværende.
Den årvisse våpenmessen i Abu Dhabi får ofte besøk av ledere som ellers har pariastatus internasjonalt, blant dem Sudans tidligere president, den krigsforbrytertiltale Omar al-Bashir, og Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov. Sistnevnte var på messen både i 2019 og 2021 og er nå dypt involvert i den russiske krigføringen i Ukraina.
Blant årets gjester er den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar, som anklages for medvirkning til tortur og drap på sivile og er saksøkt i USA.
Russlands handels- og industriminister Denis Manturov var også å se under åpningsdagen mandag, til tross for at han står på USA og Storbritannias sanksjonsliste og anklages for å være «ansvarlig for Russlands våpenindustri og for å utstyre mobiliserte soldater» i Ukraina.
Manturov har på sin side beskrevet krigen i Ukraina som en god anledning til å markedsføre russiske våpen.
– Enhver militær handling etterfølges av interesse for produktene som benyttes, for våpnene som er etterspurt i en gitt militær konflikt, sa han nylig i et intervju med Tass.
Russlands statlige våpeneksportør Rosoboronexport har stilt ut og tilbyr over 200 produkter på årets messe, alt fra helikoptre og pansrede kjøretøy til håndvåpen.
– Det er derfor stor interesse for luftforsvarssystemer, både kort-, mellom- og langtrekkende, sa Manturov.
På den russiske standen på våpenmessen reklameres det også for de samme russiske rakettsystemene som nå benyttes mot ukrainske byer.
Emiratenes leder Mohammed bin Zayed al-Nahyan har foreløpig ikke vært å se på messen, men poserer sammen med Russlands president Vladimir Putin på et foto i et av magasinene som distribueres under messen.
Manturov benyttet også anledningen til å skryte av Emiratene som en særdeles god kunde for russiske våpenprodusenter, også etter den russiske invasjonen i Ukraina.
– De forente arabiske emirater innehar førsteplassen i den arabiske verden når det kommer til handel med Russland. I fjor økte handelen med 68 prosent og var på over 92 milliarder kroner, sa han.
Russisk våpenindustri er ikke alene om å jakte på kunder under våpenmessen, det gjør også amerikanerne. Rett bortenfor den russiske standen viser amerikansk militærpersonell fram panserbrytende Javelin-raketter og tilbyr interesserte å prøveskyte dem mot stridsvogner i en simulator.
Blant dem som har besøkt standen og stilt spørsmål om systemet, som Ukraina har benyttet mot russiske stridsvogner, er også russiske besøkende, forteller sersjant Evan Williams.
De amerikanske soldatene viser også fram Patriot-raketter på messen, som USA også har forsynt Ukraina med.
På en annen stand viser tyrkiske Baykar fram sin gigantiske drone, som Ukraina med stort hell har benyttet mot russiske styrker. Disse dronene har vist seg så effektive at det til og med er laget en sang om dem i Ukraina.
Israelske våpenprodusenter er også på plass på messen, for første gang siden De forente arabiske emirater i 2020 etablerte normale diplomatiske forbindelser med landet. Det samme er norske våpenprodusenter.
Kongsberg Defence & Aerospace har egen stand der de markedsfører produkter «med ekstreme ytelser for ekstreme forhold», blant annet luftforsvarssystemet NASAMS og de fjernstyrte våpenstasjonene til bruk på militære kjøretøy, kjent som RWS.
Standen deler de med ammunisjonsprodusenten Nammo , som tilbyr «kvalitetsammunisjon for noen av verdens med krevende kunder».
Comrod Communication , som har sitt hovedkvarter i Stavanger, er også på plass på våpenmessen og markedsfører seg som ledende innen antennesystemer for militær bruk.