Krigen i Ukraina har rammet tysk økonomi hardt, og effekten kommer til å vare, mener lederen for det tyske forskningsinstituttet DIW. Men han nekter å peke på årsakene til krisen.
Instituttet har beregnet at krigen så langt har kostet tysk økonomi rundt 100 milliarder euro, eller rundt 2,5 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.
Beløpet tilsvarer 1095 milliarder kroner etter dagens kurs, og en viktig årsak er de høye energiprisene som krigen har utløst.
«Bare» 100 milliarder euro høres lite ut, siden Tyskland lovte å øke investeringene i forsvaret med et slikt beløp, og kort tid etter lovet man å pøse det dobbelte inn i en av årsakene til den økonomiske krisen, altså en videreføring av det grønne skiftet.
– Tysk økonomi er blitt sterkere rammet av krisen fordi den var mer avhengig av russisk energi, har en høy andel energiintensiv industri og er svært avhengig av eksport og de globale forsyningskjedene, sier DIWs leder Marcel Fratzscher til Rheinische Post mandag.
Hvorfor var Tyskland avhengig av russisk gass? Selvsagt fordi de nedla sine kjernekraftverk etter ordre fra Merkel, og latterliggjorde advarslene fra f.eks. Donald Trump.
Hvor mye koster masseinnvandringen som Merkel skapte etter den såkalte flyktningkrisen i 2015?
Som jeg har skrevet tidligere, kan en tysk økonomisk kollaps velte hele eurosonen. Hovedårsakene er blant annet hysteri under pandemien og fantasien om en grønn utopi. Norge følger lydig etter.
Tyskland har en utenriksminister som direkte på tv sier at landet er i krig med Russland. Hun ga ut en bok som ble anklaget for plagiat. Men hun var visstnok god i en eller annen obskur sport. Og så er hun jo klimaentusiast, så hva kan gå galt?
Olaf Scholz virker handlingslammet, som de fleste europeiske politiske ledere.
Fratzscher mener at høye energipriser vil være en klar ulempe for tysk økonomi i flere tiår framover. For å motvirke den negative effekten, må både innovasjonen og produktiviteten økes, framholder han.
Selv kritikere klarer ikke å peke på de åpenbare årsakene til krisen. Men han har gode råd som kan forverre situasjonen. Innovasjon kan være bra, men ikke når man bytter ut stabil kjernekraft med ustabil energi basert på sol og vind, til en kostnad på flere tusen milliarder euro.
Han råder også regjeringen til å avvikle den omfattende subsidieringen av fossil energi, som ble innført i fjor høst som svar på sterkt økende gasspriser.
Hvilke alternativer foreslår Fratzscher? Det er uklart i saken til NTB. I kilden Rheinsche Post (bak mur) finner man litt mer. Blant annet står det i ingressen:
Å sikre Tysklands posisjon og oppnå klimanøytralitet blir betydelig vanskeligere på grunn av krigen.
Noe som var komplett umulig blir nå altså «betydelig vanskeligere». Hvor er de voksne? Er det ingen som leser den tyske riksrevisjonens slakt av Merkel og hennes Energiewende?
Dessverre ser det ikke slik ut, og dermed fører Tyskland nok en gang Europa mot stupet.
Les også:
Den tyske riksrevisjonen slakter klimatiltakene, for tredje gang
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!