Brasils president Lula besøkte i forrige uke Washington DC hvor han møtte sin amerikanske våpendrager Joe Biden. 

Presidentene tok for seg viktigheten av å styrke demokratiet mot ytterliggående høyrekrefter, klimakrisen og de er begge forbauset over den påfallende likheten mellom stormen på Capitol i Washington og på Kongressen i Brasilia ett år senere.

Sammen mot ytterliggående høyrekrefter 

Før møtet med Biden tok Lula seg til et intervju der han tok for seg likhetene mellom stormen på Capitol 6. januar og protestene som oppsto etter hans egen, omdiskuterte valgseier.

– Aldri kunne vi forestille oss at noen kunne prøve å invadere Capitol i et land som var selve symbolet på demokrati i verden. Enda mindre kunne jeg forestille meg at vi i Brasil, etter et demokratisk valg, skulle oppleve en invasjon av Kongressen, høyesterett og presidentpalasset. Å forsvare demokratiet er en forpliktelse for alle verdens demokrater.

Global beskyttelse av demokratiet 

For Biden var episoden nok et tegn på at beskyttelse av demokratiet er et globalt imperativ. Han understreket styrken i de to nasjonenes demokratier:

– Begge våre nasjoners sterke demokratier er blitt mye testet i det siste og våre institusjoner er blitt satt på prøve. Men både i USA og Brasil har demokratiet seiret. Jeg bekrefter USAs urokkelige støtte til Brasils demokrati og vår respekt for det brasilianske folks frie vilje. Vi avviser politisk vold.

Høyrekreftene kommuniserer gjennom falske nyheter

Lula tok til orde for å redde demokratiene ved å ødelegge de antidemokratiske høyrekreftenes fortellinger:

– Vi står overfor en ekstrem høyrefløy som er meget nervøs og som utvikler politikk og kommuniserer med folk gjennom falske nyheter. Vi må ødelegge, vet du, fortellingen de bruker for å bryte ned demokratiet.

Bolsonaro koordinerer med Trump

Likhetene mellom angrepet den 8. januar i Brasilia og den amerikanske stormen på Capitol må sees i sammenheng med Brasils tidligere president Jair Bolsonaros nære koordinering med USAs tidligere president Donald Trump, skriver CNN.

Lula kalte Bolsonaro «Trumps trofaste efteraper»:

– De liker ikke fagforeninger, de liker ikke arbeidere, de liker ikke kvinner. De liker ikke sorte mennesker.

– Bolsonaro må stå til rette

Det går rykter om at Lula og Biden diskuterte mulig arrestasjon og utlevering av Jair Bolsonaro, som forlot Brasil etter det tvilsomme valget og for tiden er bosatt i Florida.

Lula sier Bolsonaro en dag må komme tilbake til Brasil og stå til rette for alle anklagene mot ham. Han har tidligere oppfordret Biden til ikke å «gi ly» for Bolsonaro i kjølvannet av stormingen i Brasília.

– Bolsonaro står overfor tolv søksmål i Brasil og flere saker vil komme. Jeg tror han vil bli dømt i en internasjonal domstol for folkemordet under covid. Halvparten av alle som døde i Brasil under pandemien var den føderale regjeringens ansvar. Han kan også bli straffet for folkemordet på Yanomami-urbefolkningen og ulovlig gruvedrift på deres territorium i hans periode.

Bolsonaros mange «folkemord»

Brasils høyesterett har beordret etterforskning av Bolsonaros «folkemord» på Yanomami.

Bolsonaro har tidligere kalt anklagen en «venstreorientert farse» på sin offisielle Telegram-kanal.

Les en almindelig konservativ brasilianers hjerteskjærende versjon av hva som skjedde under «stormen på kongressen»:

En bønn om hjelp fra Lulas konsentrasjons­leir: – Skyt oss og gjør slutt på lidelsen

 

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.