Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror det er urealistisk at Ukraina kan oppnå en militær seier over Russland. Dermed konkluderer general Kristoffersen helt annerledes enn Nato-sjef Jens Stoltenberg.
Stoltenberg har gjentatte ganger sagt at Ukraina kan vinne krigen. Også Venstre-leder Guri Melby har uttalt at målet med å sende våpen til Ukraina er en militær seier. Men forsvarssjefen er skeptisk.
– Det finnes ingen militær løsning på denne konflikten, tror jeg. Det vil i så fall ta veldig lang tid om en av partene skal vinne definitivt over den andre, og det vil få forferdelige konsekvenser for folk, sier Kristoffersen til Klassekampen.
Oberstløytnant Palle Ydstebø, hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen, er litt mer optimistisk.
– Ukraina kan lene seg på hele den vestlige økonomien, mens Russland må nøye seg med begrenset støtte fra Nord-Korea og Iran, samt støtte til teknologi fra Kina, sier han.
Ydstebø ser ikke ut til å ha noen tro på fredsforhandlinger, selv om det er kjent at en våpenhvile var godkjent av både Kiev og Kreml allerede i mars 2022. Den ble blokkert av vestmaktene.
– Akkurat nå tror ikke jeg det er politisk mulig for ukrainske myndigheter å forhandle vekk deler av landet. Dette vil bli en kamp om hvem som klarer å holde ut, og verste fall vil det vare i flere år, mener Ydstebø.
Ydstebø mener at ressurser vil bli avgjørende, slik at det land som klarer å holde ut tung krigføring lengst, vil ende opp som seierherre.
Det pågår harde kamper rundt byen Bakhmut, og den forventede russiske offensiven ser ut til å være godt i gang, uten at det rapporteres om store fremskritt. Samtidig spår enkelte britiske eksperter at Ukraina vil svare med et motangrep i sør, for å splitte de russiske styrkene i to og blokkere tilgangen til Krim.
Dog har Pentagon liten tro på at Ukraina er i stand til å erobre selve Krim-halvøya.
Les også: