Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum snakker med Sp’s parlamentariske leder Marit Arnstad i Stortinget den 1. desember 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sier at forventningene til en ny strøm­politikk i begge regjerings­partier er så store at hun allerede nå vil varsle system­endringer til neste vinter.

«Jeg er ikke redd for å bygge opp forventningene», sier Arnstad i et intervju med Dagbladet.

I henhold til Sp-toppen er det et nytt regjeringsoppnevnt utvalg som skal bane veien for de nødvendige endringene i det norske strømmarkedet, som har gitt husholdninger og næringslivet i Norge radikalt høyere strømpriser.

Men utvalget vil ikke bli ferdig med sitt arbeid før om åtte måneder:

Fristen til utvalget er 15. oktober. Det gir rom for å iverksette det Arnstad omtaler som «systemendringer» før kulden kommer over oss igjen.

Det nye utvalget skal ta stilling til forslag som er «helt konkrete», forsikrer Arnstad:

– Vi ønsker svar og tiltak som kan hjelpe oss allerede til neste vinter. Det er en av grunnene til at vi ikke har oppnevnt en offentlig utredning (NOU) som krever en høringsrunde og et stort sekretariat. Vi har nå helt konkrete forslag som vi ønsker utredet, og så har utvalget også mulighet til å komme med egne forslag, sier Arnstad.

Det er ikke første gang Senterpartiets parlamentariske leder forsøker å vise handlekraft i saken:

Hun gikk selv ut i NRK i romjula og foreslo et toprissystem. En pris på strømmen som selges i Norge, en annen pris på strømmen som selges til utlandet.

I samme sak ble forslaget skutt ned av statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet (OED): Forslaget ville være et brudd på EØS-avtalen.

Men Arbeiderpartiet er nå «i bevegelse» i retning nasjonal styring, mener Arnstad.

– Vi må ikke avvise tiltak som kan løse situasjonen med bakgrunn i at tiltaket kan være et brudd på EØS-avtalen, for da overser vi at EU-landene er i en brytningstid, sier Arnstad.

Du ser den samme utviklingen i EU. Forsyningssikkerhet har fått økt betydning. Det mener jeg også gir Norge muligheter.

Et av forslagene utvalget skal utrede, er å regulere eksporten i samsvar med situasjonen i magasinene:

Hun påpeker også at Lundteigens forslag om å knytte eksporten av strøm direkte til fyllingsgraden i vannmagasinene skal utredes av det nye prisutvalget.

Senterpartiets ras på meningsmålingene siden stortingsvalget reiser spørsmål om hvorvidt Arnstad med dette utspillet tar sikte på å øke partiets troverdighet før kommune- og fylkestingsvalgene i Norge i september – måneden før det nye utvalget er ferdig med sitt arbeid.

Hun stusser over at velgerne har gått til et parti som ikke ønsker noen radikalt annerledes energipolitikk:

Det er et paradoks at velgere som er frustrert over strømprisene velger å gå til Høyre, som ønsker flere kabler, gjerne private og mer EU-samarbeid og kraftliberalisme.

For Arnstad handler det også om hennes egen troverdighet som politiker. Det er uaktuelt å sitte i en regjering som øker bensinprisen til over 20 kroner, sa hun i mars 2021.

Nå kommer Sp-toppen med et nytt løfte: «Vi kommer ikke til å være med på EUs fjerde energipakke», sier hun til Dagbladet.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.