Fra universitetsbiblioteket på Blindern i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Studentene har aldri før vært så misfornøyde med studiene som nå, viser nye tall fra Studentbarometeret. Studentene klager også over at økonomien er blitt stadig dårligere.
Det er ikke uvanlig at det kommer protester og misnøye fra studentene. Det har nærmest vært et kjennetegn ved studenter, i alle tider.
Men ifølge NTB er denne studentmisnøyen større enn noensinne her i landet, og det er spesielt studiene i seg selv det klages over.
Rundt 28.000 studenter har svart på spørsmål om hvordan de opplever utdanningen sin.
Generelt gir ikke tallene uttrykk for noen massiv misnøye. Men det vises en utvikling i negativ retning.
Fasiten er at nesten sju av ti studenter fortsatt sett er stort sett fornøyde med studiene sine, mens litt mer enn én av ti er lite fornøyde.
NTB melder om saken.
Dette er tiende gang Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) har gjennomført undersøkelsen Studentbarometeret.
Tendensen peker altså nedover, til tross for den storstilte satsningen på å stadig forbedre studiene ved norske høyskoler og universiteter.
– Den overordnede tilfredsheten med studiene har gått ned siden sist undersøkelse og er nå på det laveste nivået siden vi startet med Studiebarometeret. Samtidig er det viktig å understreke at studentene fortsatt i hovedsak er fornøyde med studiene sine. Det er også store variasjoner mellom studieprogrammer og utdanningsinstitusjoner, sier Nokut-direktør Kristin Vinje.
Noe av nedgangen kan forklares ved at det er færre studenter som er svært fornøyde med studieprogrammene sine. Det er ingen tydelig negativ endring på de andre spørsmålene i undersøkelsen.
Studiebarometeret gjennomføres hvert år med 2. og 5. års-studenter fra alle norske universiteter og høyskoler. Nokut gjennomfører undersøkelsen på vegne av Kunnskapsdepartementet, og totalt inngår rundt 1900 studieprogrammer.
Ifølge VG sliter svært mange studenter med et minst like stort problem, nemlig dårlig økonomi. Det er ikke uvanlig å måtte ha både en og to ekstrajobber ved siden av studiene, og enda ha problemer med å få det til å gå rundt.
En fersk undersøkelse viser at studenter jobber over 20 prosent mer enn for fem år siden, skriver VG, og beretter at studenter ofte jobber 20 timer i uken ved siden av fulltids studier.
Bestill fra Document forlag:
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: