Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Terje Pedersen / NTB
Onsdag vil regjeringen trolig legge frem endringer i strømstøtten. Et tiltak kan bli å endre beregningen fra månedssnitt til time for time. Spørsmålet er hva dette vil ha å si for den enkeltes strømregning.
Frem til nå har den såkalte strømstøtten blitt beregnet ut fra et gjennomsnitt av spotprisen hver måned.
(Mange oppfatter at det som kalles strømstøtte, i praksis kun er en delvis tilbakebetaling av penger som først er innkrevet fra innbyggere og næringsliv.)
NTB – Bibiana Piene og Marius Helge Larsen melder om saken onsdag formiddag.
En ny time for time-beregning kan føre til at strømstøtten vil øke for mange, ettersom strømforbruket ofte er høyest når strømmen er dyrest.
Derimot vil trolig ikke innslagspunktet på 70 øre bli endret, etter det NTB kjenner til.
Mange hadde håpet at dette punktet ville reduseres ned til et nivå som tilsvarer de strømpriser som var vanlige her i landet før strømprisgaloppen satte inn.
I og med at dette ikke er planlagt endret, så langt NTB kjenner til, vil det være begrenset hvor store forskjeller den skisserte justeringen kan gjøre i den enkeltes strømregning.
Dermed vil en del påpeke at det også er begrenset hva en slik justering kan bety av endringer i regjeringspartienes begredelige oppslutning i meningsmålingene.
De fleste kommentatorer er enige om at Støre-regjeringen nå trenger en vinnersak, og det gjenstår å se om dette nye strømstøttegrepet kan bli en slik.
Ordknapp energiminister
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) forsikret mandag Stortinget om at endringer i strømstøtten er «nær forestående».
Overfor NTB ville han imidlertid ikke si et ord om når endringene vil bli kunngjort eller hva de vil bestå i.
Det blir derfor spekulasjoner hva som vil fremlegges, selv om NTB mener å ha indikasjoner i den retning som er nevnt over.
– Det får du vite når de legges fram, var alt statsråden ville si.
Heller ikke Støre har mye å melde
Omtrent like ordknapp som sin olje- og energiminister var statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han fikk spørsmålet tirsdag ettermiddag.
I sin tale til Arbeiderpartiets landsstyremøte sa statsministeren imidlertid at regjeringen bruker innspill de har fått fra energikommisjonen og Arbeiderpartiets energiutvalg i sitt arbeid med ordningene. Regjeringen har også gjort egne utredninger.
– Dette bruker vi når vi nå ser på hvordan vi fortsatt kan sikre at vi har en god og relevant strømstøtteordning, som både skal hjelpe folk med regningene og forbedre fastprisavtalene for næringslivet, sa Støre.
Detaljer gjenstår
Det kan også gjøres grep for bedriftene, men hovedgrepet med fastprisavtaler for bedriftene vil ligge fast.
Tirsdag erfarte NRK det samme. De skrev at det kun var detaljer som gjensto før regjeringen kunne presentere endringene i strømstøtten.
Kilder NRK har snakket med, fortalte da at i tillegg til time for time-støtten vil det ikke foreslås å endre innslagspunktene i støtteordningen – og det blir ikke innført makspris på strøm.
I statsbudsjettet er det foreløpig satt av rundt 50 milliarder kroner til strømstøtte i 2023. Mange mener dette bør økes betraktelig for å henge sammen med de økte inntekter staten tar inn som følge av strømprisøkningene.
Les også:
Bestill fra Document:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: