EU-ledere har blitt enige om å gjengjelde det de anser som uberettigede subsidier som USA gir til sine egne grønne energiindustrier.
Konfrontert med det EU hevder å være en «ny geopolitisk virkelighet» lover EU å «handle besluttsomt for å sikre sin langsiktige konkurranseevne, velstand og rolle på den globale scenen» ved å oppheve sine egne restriksjoner på statsstøtte til viktige grønne teknologi- og industrisektorer.
Et kommuniké utstedt tidlig fredag i forrige uke av EU-ledere som deltok på et toppmøte i Brussel, understreket også Europas vilje til å «styrke sin strategiske suverenitet og gjøre sin økonomiske, industrielle og teknologiske base egnet for det grønne og digitale skiftet».
Dette øker sannsynligheten for en betydelig handelskonflikt med USA.
Men til tross for det flammende språket i dokumentet, som ble vedtatt på slutten av EUs siste toppmøte, er mange EU-medlemsland fortsatt fast bestemt på å unngå et handelsoppgjør med Washington, fordi Europa er mer avhengig enn noensinne av amerikansk militærbeskyttelse og våpen- og naturgassforsyninger i kjølvannet av krigen i Ukraina.
For øyeblikket har derfor EU-lederne bare gitt Europakommisjonen, unionens utøvende organ, i oppgave å gi ytterligere klarhet i sine planer for gjengjeldelse, med sikte på å vedta ytterligere tiltak i slutten av mars.
Den nåværende transatlantiske tvisten startet i august i fjor, da USAs president Joe Biden introduserte sin inflasjonsreduksjonslov (IRA), og tildelte massive 391 milliarder dollar for å fremme ren energi og til å takle klimaendringer.
Om lag 270 milliarder dollar av dette tilbys i form av skattelettelser og subsidier til amerikanske produsenter av fornybar energi, elektriske kjøretøyer, solcellepaneler og nesten alle andre avkarboniseringsteknologier som holder til i USA.
EU advarte allerede fra starten av om at de ikke ville tolerere en så omfattende statlig intervensjon.
Den franske presidenten Emmanuel Macron viet mye av sitt amerikanske statsbesøk i november i fjor til å anmode Det hvite hus om modifikasjoner av IRA.
EU vil ta opp kampen mot USA og Kina om å være hovedprodusent av «grønne produkter»
Og de franske og tyske økonomiministrene dro sammen til Washington tidlig denne uken i et siste forsøk på å avverge et handelsoppgjør. Men alt til ingen nytte.
EU frykter derfor at USA med dette vil kunne lokke europeiske produsenter innen energisektoren til USA.
Men mange EU-land er fortsatt bekymret over å slippe løs et subsidiekappløp med Washington, noe som fort kan komme ut av kontroll.
Det foreligger også et problem med hvordan de foreslåtte subsidier og skattelettelser for EUs grønne teknologi skal finansieres.
Frankrike vil at EU-kommisjonen skal låne pengene på vegne av hele unionen, akkurat som den gjorde da den finansierte omfattende økonomiske prosjekter under covid-19-pandemien.
Men Tyskland og andre velstående nordeuropeiske nasjoner er sterkt imot å pådra seg ytterligere gjeld.
Og som om ikke dette var nok, fortsetter en strid innad i EU om hva som er grønn energi. Frankrike vil at kjernekraft skal komme inn under denne kategorien, noe Tyskland er sterkt imot.
Dermed var alt EU-lederne i Brussel kunne gjøre, å sende saken tilbake til kommisjonen, i håp om at en avtale kunne utarbeides innen neste europeiske toppmøte i mars. Likevel er det ingen tvil om at et seriøst «subsidiekappløp» mellom EU og USA fortsatt er sannsynlig, med mindre et kompromiss kan oppnås.
Så er det Kina, som også vil ha sin del av kaken.
«Når det gjelder Kina, vet vi at de gir massive subsidier, ikke bare til den grønne teknologi-sektoren, men også generelt», sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på en pressekonferanse etter toppmøtet.
«Så temaet er mye bredere og omhandler langt mer enn USA alene», la hun til.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!
Kjøp «Mesteren og Margarita» her!
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!