En fersk rapport fra Bane NOR om årsakene til problemene med Follobanen avslører blant annet at skjøtene som brant, var utført med PVC-tape. Dette førte til dårlig forbindelse i skjøter og endeavslutninger, noe som utgjorde en stor risiko.
I rapporten kan man lese følgende:
«Sammenkoblingen av skjermtråder gjennom skjøten var for tilfeldig og har ført til varmgang. Sammenkoblingen er gjort kun med PVC-tape. Det finnes ikke en rullefjær eller andre mekanisk sterkere klemforbindelser i disse skjøtene.»
PVC står for polyvinylklorid og er verdens tredje mest brukte plast, ifølge Svanemerket. Det er også kjent som gaffatape, som ofte blir brukt av lyd- og lysteknikere.
Morten Bleken leder Opplæringskontoret Elkraft, som utdanner elverksmontører med høyspentkompetanse. Han er overrasket over bruken av PVC-tape i skjøtene.
– Jeg er ikke kjent med skjøtesett som skal sammenkoble jording med PVC-tape. Der blir det stort sett brukt spiralfjærer, sier han til Teknisk Ukeblad (TU).
Normalt benytter man skjøtekit med spiralfjær, hvor alle skjøtekit leveres med tydelige monteringsanvisninger.
– Skjøtekitet er med for å sikre at man opprettholder jording gjennom skjøten. Det er veldig viktig å følge monteringsanvisningen til det bestemte skjøtekitet du bruker, og at man benytter seg av komplette sett, ikke bare deler av et kit, sier Bleken.
Bane NOR har tidligere konkludert med at Follobanen ikke hadde hatt problemer dersom skjøtene hadde vært riktig utført.
– Skjøtene var verken håndverksmessig godt utført eller utført på en måte som ivaretok kabelskjermens kapasitet over skjøten, sa Stine Undrum, konserndirektør i Bane NOR, til TU 18. januar.
– Det må sees i sammenheng med entreprenørens valg av løsning for jording av kabelskjermen.
Skjøting med tape førte til at den elektriske forbindelsen i både aluminumslaminat og kobbertråd i kablene var dårlig. Dette resulterte til varmgang og skader.
I tillegg peker Bane NOR på at minst én kabelinnfesting i Ski koblingshus virker å ha stram klamring – altså at den er klemt for hardt sammen. Det kan gi et mekanisk trykk på kappen som fører til tilfeldig elektrisk kontakt i skjermen som kan gi varmgang.
Rapporten tar også for seg løsningen med å jorde høyspentanlegget i begge ender, noe Bane NOR ikke har gjort tidligere. Dette skal ifølge rapporten ha ført til indusert strøm i kabelskjermen ved last- og kortslutningsstrøm i kabelens leder, noe som krever at kabelskjermen og jordingen må dimensjoneres.
Dette tok ikke entreprenøren hensyn til under byggingen av det tekniske anlegget, mener Bane NOR.
- Det ble valgt kabel med redusert skjerm og svellebånd mellom kobbertråder og laminat
- Det ble valgt skjøte- og endeavslutningsmetoder som ikke tar med laminatet
- Totalentreprenør reagerte ikke når det ble påpekt mangler i beregningene
Undersøkelser viser at tverrsnittet på kobbertrådene var 30 prosent mindre enn de skulle ha vært.
Kabelskjermen og jordingen må dimensjoneres for denne strømmen, påpeker de.
Selve skjermen fikk 25 prosent av strømmen, men dette ville ikke skapt problemer hvis skjøtingen hadde vært skikkelig utført, ifølge Bane NOR.
«Dersom kabelen ikke er for varm på grunn av driftsstrøm, vil den termisk tåle å føre en dimensjonerende kortslutningsstrøm om anlegget er hensiktsmessig utført. Det gjelder også dersom kobbertrådene er redusert til 21 mm2 og det ikke er forbindelse gjennom laminatet.»
Mellom kobbertrådene og aluminiumslaminatet var det lagt et svellebånd, noe rapporten sier medfører fare for dårlig forbindelse mellom trådene og laminatet.
TU har bedt om kommentar fra totalentreprenør AGJV, og skriver at de oppdaterer ved svar.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!