Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og kolleger fra 29 land tar et felles og kraftig oppgjør med IOCs linje i bråket rundt russisk deltakelse i idretten.
Kultur- og likestillingsministeren deltok fredag på et digitalt møte med kolleger fra 29 europeiske land. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til statsrådene.
Etter møtet bestemte ministerne etter britenes oppfordring å forfatte en samlet resolusjon til Den internasjonale olympiske komité (IOC), hvor de kommer med kraftig kritikk for signalene om at russiske og belarusiske utøvere igjen kan få adgang til internasjonal idrett.
– Det er overhodet ingen ting som tilsier at IOC i det hele tatt bør tenke på å slippe til russiske og belarusiske idrettsutøvere på den internasjonale arenaen. Det tar vi rett og slett sterk avstand fra, sier kultur- og likestillingsminister Trettebergstuen til NTB.
Trettebergstuen anser signalene fra IOC som provoserende og underlige. Budskapet til Zelenskyj var krystallklart.
– Zelenskyj var med oss og ba innstendig verden, og ikke minst idrettsverden, om å stå støtt på Ukrainas side. Han påpekte det helt åpenbare at når det kommer til Russland, er det ingen forskjell på idrett og politikk. Det fikk han full støtte og gehør for blant over 30 ministre med ansvar for sport fra det meste av Europa og også andre steder i verden, sier Trettebergstuen.
– Det er sterkt å høre Zelenskyj uansett når man hører han snakke. Han fortalte at rett før han møtte oss på skjerm, hadde det vært nye rakettangrep på sivile mål. Den aggresjonen Russland har, tiltaler med full styrke. I det bildet er det svært provoserende og underlig at IOC i det hele tatt vurderer å lempe på utestengelsen av russiske utøvere. Det vet vi at vil være med på å, på en eller annen måte, å normalisere krigen og signalisere «business as usual». Vi vet også at for russerne er sport propaganda.
Latvia, Estland og Ukraina, har varslet at det kan bli aktuelt å boikotte neste års Paris-OL dersom russiske utøvere får delta, et standpunkt IOC kaller «svært uheldig», og et brudd mot de olympiske idealene.
Her hjemme skapte det oppstyr da eks-langrennsløperen Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som representant for utøverkomitéen, argumenterte for at russiske utøvere burde få lov til å delta i OL uten å representere Russland.
Et ekspertpanel i FN har på sin side gitt IOC full støtte, og uttalt at det å utestenge utøvere fra Russland og Hviterussland vil være direkte diskriminerende.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!
Kjøp «Mesteren og Margarita» her!