Rishi Sunak vurderer å trekke Storbritannia ut av Den europeiske menneskerettskonvensjonen (ECHR). Dette kan være regjeringens eneste mulighet til omsider å oppfylle løftet om å stanse båtmigrantene over Kanalen.
Reaksjonene fra misfornøyde velgere for Det konservative partiet er preget av skepsis, siden toryene etter 13 år i regjering ennå ikke har lykkes med å stanse den massive innvandringen – hverken av legal eller illegal type. Faktisk blir rekordene slått år etter år, og i 2022 ankom hele 45.000 båtmigranter den engelske kysten.
But circumstances are very different now and Sunak’s approach is far more strategic and clear-eyed than Boris Johnson’s ever was.
Dette hevder Patrick O’Flynn i en kommentar i The Spectator. O’Flynn er tidligere representant i EU-parlamentet for The Social Democratic Party (SDP).
SDP er ikke som vanlige sosialdemokrater: De er kritiske til masseinnvandringen, de vil melde britene ut av FNs flyktningkonvensjon og ECHR, og satser tydelig på familien.
Sunak har hatt en nokså nitrist start som statsminister, med både energikrise, inflasjon, streiker og økende fattigdom. Han er fullstendig klar over at hans parti har gravd seg ned i et hull når det gjelder illegal immigrasjon, og han vet at kjernevelgerne har mistet troen på både regjeringen og partiet.
Sunak forstår at flere tomme løfter vil være en politisk katastrofe for partiet, noe de absolutt ikke trenger etter et år med kaos.
Derfor har Sunak gått hardt ut, og sier at å få stanset båtene over Kanalen er ett av fem hovedpunkter hans prestasjon som statsminister skal dømmes på.
Dermed kan vi håpe på en andre Brexit, skriver O’Flynn.
This means that we are indeed on a conveyor belt to a second Brexit: Britain’s exit from the European human rights architecture constructed after World War Two.
Uten den klamme hånden til EUs menneskerettsdomstol hengende over seg oppstår det i det minste et lite håp om at båtmigrantene kan stanses. I praksis er dette meget enkelt å få til, det som mangler, er politisk spillerom og (ikke minst) politisk vilje.
Hvis britene trekker seg fra ECHR, kan britene selv innføre lover som f.eks. sier at alle illegale migranter skal sendes ut av landet. Hvis avtalen med Rwanda noensinne blir en fruktbar realitet, vil dette også kraftig redusere både den legale og illegale immigrasjonen.
Drømmen om å sende haugevis av asylsøkere til Rwanda, fremstår dog akkurat som en drøm. Foreløpig ligger et vellykket og effektivt samarbeid langt inn i fremtiden.
Kun 2 prosent av migrantene til Storbritannia vil bli sendt til Rwanda
Det viktigste er dog at man må endre holdningen til universelle menneskerettigheter, skriver O’Flynn. For utopiske idéer skapt i sjokket etter andre verdenskrig er rett og slett ikke bærekraftig i vår tidsalder.
As projections of 65,000 small boat arrivals this year show, in the age of mass travel and communication, it is unsustainable to have a universal right to claim asylum based on physically arriving in a country of choice.
Nok en gang: Dette er enkelt rent praktisk, men krever politisk vilje.
Hvor mange illegale migranter hadde satt kursen til et land hvor man ikke får noen form for økonomisk støtte, hvor samtlige illegale migranter isoleres til de kan sendes ut av landet, og hvor det ikke finnes et gram av håp om å bli tildelt statsborgerskap?
En slik fleksibilitet vil ikke være tilgjengelig for Sunak så lenge britene er underlagt EUs menneskerettskonvensjon. Han må endre fokus og konsentrere seg om borgerrettigheter i stedet for universelle menneskerettigheter.
Dette hadde for øvrig vært en strålende idé også her hjemme, men våre politikere konkurrerer jo intenst om å være dem som på sterkest mulig måte ignorerer egne borgere.
ECHR vil nok bedrive intensiv trenering av et britisk forsøk på å trekke seg ut, i samarbeid med sine britiske allierte, og satse alt på at Labour overtar makten etter neste valg, slik meningsmålingene tyder på vil bli en realitet.
Men en slik tilnærming kan utnyttes av regjeringspartiet.
The danger of that approach is that it could rejuvenate the Conservative party in the eyes of its potential supporters. ‘Get the Boats Stopped’ could become the new ‘Get Brexit Done’.
Sunak kunne kanskje til og med klare å snu vinden i et kommende valg ved å fokusere på utmelding av ECHR som den viktigste saken i valgkampen, hvis de innvandringsliberale NGO-ene, mediene og House of Lords forhindrer ham i å nå dette målet før valget.
Det er ikke så mye som tyder på at Sunak vil klare å lede partiet til en femte periode. Men det var heller ikke så mye som tydet på at Brexit ville bli en realitet.
Spørsmålet er om Sunak er den rette lederen for Det konservative partiet. I en økonomisk krise, med massive streiker og en situasjon hvor mange briter føler at nasjonen beveger seg i helt feil retning, er det neppe noen fordel at Sunak både er styrtrik og oppfattes som en «Davos-mann», tilknyttet Klaus Schwab og World Economic Forum.
Tross alt: WEF støtter så å si alt som har ført Storbritannia mot kanten av stupet: Migrasjon, det grønne skiftet, sosial rettferdighet, regler om hatefulle ytringer og en global, ny verdensorden.
O’Flynn virker allikevel optimistisk. Personlig kan jeg ikke støtte denne optimismen. Min spådom er at alle krisene britene nå opplever, bare vil vokse seg sterkere, og ingen effektive tiltak vil bli gjennomført.
The Great Reset er som et massivt godstog uten fungerende bremser, og byråkratiet, akademia og mediene er marinert i den menneskefiendtlige ideologien Schwab og WEF representerer.
Sunak er ikke riktig mann for jobben, etter min mening. Spørsmålet er om det i realiteten finnes noen konservative britiske politikere som er up to the task.
Jeg tviler, dessverre. Hvis man ser de tre første av de fem hovedpunkter Sunak har sagt at han skal dømmes på, så ser man at dette er en ren utopi. For hvis Sunak virkelig ønsker å redusere inflasjon, skape økonomisk vekst og redusere gjelden, må han rett og slett avslutte den grønne galskapen som er skyld i mesteparten av dette.
Dét vil neppe skje i et Storbritannia styrt av en «Davos-mann».
Les også:
Full kollaps i britisk helsevesen, folk med hjerteinfarkt må vente på hjelp i halvannen time
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!