I forrige uke arresterte føderale myndigheter 25 personer som solgte falske utdanningspapirer til 7600 mennesker fra tre sykepleierskoler i Sør-Florida. Det er en enorm skandale og svekker omdømmet til sykepleierne som fullfører den krevende utdanningen og det kliniske arbeidet. Kan dette skje i Norge? – Det er rett og slett farlig dersom det finnes falske sykepleiere i norsk helsetjeneste, sa leder av helse- og omsorgskomiteen i 2019.
Storsvindelen medvirket til at tusenvis kunne gå opp til nasjonal eksamen i sykepleie i delstater over hele landet. Flere tok eksamen for å bli registered nurses (RN), licensed practical nurses (LPN) og vocational nurses (VN), og de jobber angivelig ved fasiliteter i Ohio, New York, New Jersey, Massachusetts, Georgia, Maryland og Tennessee.
LPN og VN er tilsvarende hjelpepleier/helsefagarbeider i Norge. RN er det samme som offentlig godkjent sykepleier.
For å bli offentlig godkjent sykepleier i USA, er minstekravet en associate degree, som er en lavere grad på universitetsnivå, eller en fireårig bachelorgrad. LPN- og VN-utdanning varierer, men studenter må først gå inn i et akkreditert program, noe som det kan ta alt fra 1 til 2 år å fullføre.
Siena College, Palm Beach School of Nursing og Sacred Heart International Institute har mistet akkrediteringen som sykepleierskoler og er nedlagt. De tiltalte er skoledirektører, ansatte og rekrutter, og noen av dem som mottok falske papirer, risikerer opptil 20 år i fengsel hvis de blir dømt.
Påtalemyndigheten i Southern District of Florida beskriver i tiltaler og dokumenter hvordan rekrutter og tjenestemenn ved de tre skolene koordinerte og solgte tusenvis av falske vitnemål fra 2016 til 2021. Kjøperne av de falske utdanningspapirene mottok bevis på fullføring av sykepleier-programmet, samt at de hadde fullført all nødvendig klinisk praksis og alt kursarbeid – noe de ikke gjorde.
Mange av de siktede i Florida er fra andre delstater, med mange tiltalte fra New York og New Jersey-områdene. Rekrutter og skoleansatte jobbet sammen med eierne for å lage og distribuere falske og uredelige vitnemål og utskrifter verdt over 100 millioner dollar eller omtrent 15.000 dollar per diplom, sa føderale påtalemyndigheter.
Justisdepartementet sammen med generalinspektøren fra helsetjenesten utførte etterforskningen, kalt Operation Nightingale. Spesialagent Chad Yarbrough, ved FBI Miami, sa at svindelen kanskje aldri hadde blitt oppdaget hadde det ikke vært for den grundige jobben utført av etterforskerne.
Dessverre er svindel innen helsevesenet ikke noe nytt i Florida, men Yarbrough, finner omfanget av denne storsvindelen urovekkende og at det er over 7.600 mennesker rundt om i landet med falske vitnemål som jobber i kritiske helsetjenester og behandler pasienter.
Etter at skandalen ble kjent, dukker det stadig opp rapporter fra sykehus og helseinstitusjoner over hele landet hvor sykepleiere har blitt oppdaget med falske papirer. I delstaten Delaware har 26 sykepleiere mistet rettighetene sine til å utføre yrket. I Atlanta, Georgia, er tre sykepleiere fjernet fra stillingene sine ved Atlanta VA, som har ansvaret for helsebehovene til mer enn 130 000 registrerte veteraner som bor i 50 fylker over det nordøstlige Georgia.
Dette er bare begynnelsen ettersom etterforskningen pågår, men vi må spørre om dette kunne skje i Norge, spesielt med helsekrisen og mangelen på sykepleiere.
– Det er rett og slett farlig
I 2019 sa leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget Geir Jørgen Bekkevold til Sykepleien.no at det rett og slett er farlig dersom det finnes falske sykepleiere i norsk helsetjeneste.
Sykepleien hadde skrevet om SVT-journalistene som avslørte at det jobber falske rumenske sykepleiere ute i helsevesenet:
– Papirene de har fra forskjellige rumenske sykepleierutdanninger, er imidlertid ekte. Det er derfor tilnærmet umulig å oppdage autorisasjonsjukset. De svenske journalistene fant også at tre av de falske sykepleierne som de avslørte, hadde norsk autorisasjon.
– Det er imidlertid ingen grunn til å tro at det ikke finnes falske sykepleiere fra Romania også ute i det norske helsevesenet, sa «Uppdrag granskning»-journalist Karin Mattisson i intervjuet med Sykepleien.
Bekkevold sa videre til journalist i Sykepleien, Kari Anne Dolonen, at i verste fall kan liv gå tapt:
– Sykepleiere tar hånd om pasienter med alvorlige sykdommer. Vi er i en svært alvorlig situasjon dersom falske sykepleiere jobber ute i helsevesenet uten å ha tatt utdanningen. Det er rett og slett farlig. I verste fall kan liv gå tapt, sier Bekkevold.
Jukset er, som flere kilder har påpekt, nesten umulig å oppdage.
– Dersom dagens system ikke klarer å avsløre slikt juks, må vi endre systemet, slik at vi klarer å oppdage det i fremtiden, sier han.
Akkurat hvordan det skal gjøres, har ikke Bekkevold et klart svar på, skriver Dolonen videre. Å innføre språktest og ferdighetstest, mener han kan være en god idé.
Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anne Farseth, så det som en så alvorlig sak at den hører hjemme på helseministerens bord.
Storsvindelen i Florida pågikk i nesten seks år. Som FBI-agenten sa, hadde det ikke vært for arbeidet til etterforskerne, er det store muligheter for at den aldri hadde blitt oppdaget. Det er noe å tenke på for myndighetene i Norge også.