Oljefondet vokser og vokser, og setter stadig nye rekorder. En drøy måned etter at fondet for første gang var verdt over 13.000 milliarder kroner, ble en ny milepæl passert mandag.
Den siste tiden har Statens pensjonsfond – utland, bedre kjent som oljefondet, passert både 12.000 milliarder kroner (i desember) og 13.000 milliarder kroner (i januar).
Det meldes av NTB.
Mandag i 17.30-tida var pengeverdien på fondet for første gang over 14.000 milliarder kroner. Det ble kortvarig, for fondets verdi falt litt igjen like etter, men befinner seg nå uansett på skyhøye nivåer.
Norske myndigheter har aldri hatt mer penger å rutte med, eller «på bok».
Denne veksten i Norges helt unike nasjonale formue og rikdom kommer samtidig med at store deler av befolkningen opplever økende problemer med å få endene til å møtes økonomisk, grunnet økende priser på strøm, drivstoff og matvarer.
Samtidig ropes det, ofte forgjeves, etter økte bevilgninger til offentlige formål, i blant annet helsevesen, skolevesen, samferdsel og forsvar.
At myndighetene lar både den offentlige og private fattigdommen i landet få utvikle seg, uten å ty til midlene i oljefondet, begrunnes gjerne med faren for press i økonomien og økt inflasjon.
Dette er imidlertid en omstridt begrunnelse når det gjelder flere av de formålene som i dag trenger økt statlig finansiering, men ikke får det.
Det hører også med i bildet at den rødgrønne regjeringen i en slik situasjon har varslet økte skatter for befolkningen, for å styrke de offentlige finansene (som altså allerede hviler på et oljefond bestående av 14 tusen milliarder kroner).
Frps finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi, mener det bare er statsminister Støre og finansminister Vedum som får glede av at staten er historisk rik.
– Norge har aldri vært rikere, pengene fosser inn i statens pengebinge. Samtidig øker konkursene og køen på fattighuset. Det er uverdig at regjeringen ikke tar grep for å hjelpe bedriftene og vanlige folk gjennom krisen, sier Limi til NTB.
Les også:
Bestill fra Document forlag:
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: