Befolkningen på Tøyen har noe lavere tillit til politiet enn folk andre steder i Oslo. Nå har Tøyen fått egne politifolk som skal gå rundt i et begrenset område for å skape tillit og trygghet blant publikum, skriver Aftenposten.
Mandag klokken 12 fikk Tøyen en egen politienhet. I første omgang skal fire faste politibetjenter jobbe som nabolagspoliti i området mellom Åkebergveien og Kjølberggata.
Målet er å øke tilliten mellom politiet og lokalbefolkningen gjennom «tilstedeværelse, tilgjengelighet og dialog».
Fredrik Wolf-Moe, som selv har bodd i området, er teamleder for den nye enheten.
– Politibilen skal stå, og vi skal gå. Slik blir den nye tjenesten. Målet er å ha en oppsøkende virksomhet. Vi ønsker å være mer tilgjengelige for folk på Tøyen, slik at terskelen for å ta kontakt blir lavere.
– Vi vil i samarbeid med publikum og bydelen utvikle vår måte å jobbe på. Det kan hende at vi kan ha foreldrekvelder den ene dagen og møte publikum på biblioteket den andre dagen.
Basen for nabolagspolitiet blir Tøyen torg. En av politibetjentene heter Haron Siad, som har somali som morsmål. Siad tror språket kan bli til stor nytte.
– Jeg kommer til å snakke somali hvis det er behov for det, sier Siad.
Nabolagspolitiet er opprettet av Enhet Sentrum, til tross for at Grønland politistasjon ligger like i nærheten. Joakim Dyrdal, fungerende leder av Enhet Sentrum, forklarer:
– Det politibygget som ligger på Grønland, skaper ikke automatisk en nærhet til befolkningen. Det som blir annerledes nå, er at politiet vil gå rundt blant medborgerne. Vi vil også være der selv om det ikke skjer noe man forbinder med vanlig politiarbeid.
Dyrdal snakker om tilstedeværelse, økt synlighet, økt tillit og forebyggende effekt. Men han tror ikke fire nabolagspolitifolk er nok.
Derfor vil de i samarbeid med lokalbefolkningen justere tjenesten underveis, slik at politiet er der når befolkningen ønsker at de er der.
Det skal på sikt vurderes å innføre nabolagspoliti også i andre bydeler.
Emil Alnæs (MDG) er leder i bydelsutvalget i Gamle Oslo, og er fornøyd med tiltaket.
– Det er et veldig fint tiltak. Mange av oss har ønsket å møte politiet ansikt til ansikt. Det er vanlig at de kommer når det har skjedd noe. Nå kan vi småprate uten at det har skjedd noe, sier Alnæs, som stilte opp med sykkelkjede.
John-Erik Vika (Sp) er statssekretær i Justisdepartementet, og kalte dette «en gledens dag». Tore Pran, direktør i bydel Gamle Oslo, understreket at polititjenesten ikke er etablert fordi det er mer kriminalitet på Tøyen enn andre steder.
– Det er viktig at politiet snakker med folk uten å vente på en anmeldelse som kommer.
Mer bråk på Grønland/Tøyen i Oslo: Skytevåpen funnet i forbindelse med steinkasting
I høst advarte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mot rekruttering av sårbare barn og unge til kriminelle nettverk.
– Vi er avhengig av at politiet har tillit blant unge og at det er tett med synlig tilstedeværelse av politi, sa byrådslederen.
– Vi som samfunn må aldri miste kontrollen. I samarbeid med politiet må vi gjøre det vi kan for å hindre rekruttering, og vi må ha en kraftfull respons når noe skjer
Også Kirkens Bymisjon ropte varsku, men mente kriminaliteten skyldtes trangboddhet og fattigdom.
– Dette er en varslet katastrofe, for dette er barn som i utgangspunktet ikke trenger politi, men helt andre ting, sa avdelingsdirektør i Kirkens Bymisjon.
I fjor opplyste Enhet sentrum at de skulle etablere en egen politipost på Tøyen før jul. Avgjørelsen kom i etterkant av flere voldshendelser.
Nå har nabolagspolitiet på Tøyen blitt en realitet.
Les også:
Raymond Johansen var selv «nøkkelbarn»: – «Utebarna» treffer meg hardt i magen
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!