Franske fagforeninger oppfordret til massemobilisering i lys av arbeidsminister Elisabeth Bornes forslag forrige uke om å heve pensjonsalderen for franskmenn fra 62 til 64 år.
I tillegg har storstreiken ført til store problemer i kollektivtrafikken i Frankrike, noe som spesielt har rammet metroen i Paris og høyhastighetstog.
Flere foreldre har også blitt tvunget til å bli hjemme med barna sine fordi mange franske lærere er i streik og flere skoler holder stengt.
Det var varslet at franske myndigheter ville stå overfor en «helvetesdag» torsdag som følge av streik og demonstrasjoner i hele landet.
Disse nedskjæringene i sosiale ytelser som det streikes mot, innføres som en følge av landets økonomiske situasjon. Frankrike som nasjon har ikke lenger rygg til å bære kostnadene ved det velferdssystemet som ble etablert i en annen tid.
Det var nemlig en tid da landet ikke hadde tilnærmelsesvis de samme massive byrder man har i dag, knyttet til den oppsiktsvekkende store innvandringen fra land i den tredje verden.
Denne utviklingen har påført landet så enorme kostnader til integrering, økt kriminalitet og andre konsekvenser av innvandringen, at Frankrike ikke lenger makter å opprettholde sin velferdsstat slik befolkningen har vært vant til.
Innsparinger må komme, og det tidligere nokså generøse pensjonssystemet rammes nå.
Svært mange av de arbeidstakerne og fagorganiserte som i dag er ute og demonstrerer mot nedskjæringene, har selv stemt på venstreorienterte partier som har påskyndet utviklingen i Frankrike.
Tilsvarende utvikling er på gang i en rekke andre, vestlige land, også i Norge. Vi er bare ikke kommet like langt som Frankrike ennå.
Les også:
Frankrike: Nødutstyr installeres i kirker for å motvirke islamsk terror
Bestill fra Document forlag:
Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: