Siden Abiy Ahmed ble statsminister i Etiopia i 2018, har landet fått milliarder i norsk bistand, og året etter ble Ahmed tildelt Nobels fredspris for sin innsats for fred og mellomstatlig samarbeid.

I 2020 brøt det ut borgerkrig i Etiopia.

Krigen i Etiopia varte i to år, med enorme lidelser for sivilbefolkningen i Tigray, den nordligste regionen i landet. Den 2. november i fjor ble fredsavtalen undertegnet i Pretoria i Sør-Afrika.

Nå blusser en annen konflikt opp. Det meldes om massakre og kamper i Oromia, regionen som ligger i det sentrale Etiopia, skriver Vårt Land.

– Hele landet er som et lappeteppe av konflikter, sier professor i freds- og konfliktstudier ved Oslo Nye Høyskole og Etiopia-ekspert Kjetil Tronvoll til det svenske nyhetsbyrået TT.

Etiopia er delt inn i 11 regioner, i hovedsak etter etniske grenser. Økende konflikter mellom de to største etniske gruppene i landet, amhara og oromo, er roten til kampene som er blitt intensivert de siste ukene.

Konfliktene i området går langt tilbake og har bølget fram og tilbake mellom relativt fredelig sameksistens til perioder med eskalert vold.

Tjente seg rik på vindmøller – nå vil han bygge batterifabrikk i Trøndelag

Etiopia er en av de største mottakerne av norsk bistand. Siden Abiy Ahmed, som er oromo, kom til makten og ble regjeringssjef i 2018, har Norge gitt 2,7 milliarder kroner i bistand til Etiopia til og med 2021. Bare i 2021 fikk landet 759 millioner.

Mens borgerkrigen har herjet Etiopia siden høsten 2020, har Norge bevilget bistandsmidler til prosjekter innen styresett og konfliktforebygging: I årene 2018–2021 har landet fått nesten 330 millioner kroner.

Men statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og regjeringen tar mål av seg til å skape fred i Etiopia.

Selv om regjeringen mener at borgerkrigen i Etiopia «vanskeliggjør utviklingssamarbeidet», så skriver Utenriksdepartementet:

«Etiopia preges av væpnede konflikter mellom myndighetene og ulike grupper. Norge vil styrke kontakten med de ulike aktørene, både nasjonalt og internasjonalt, for å støtte dialogforsøk og politiske løsninger.»

Hva dette vil koste norske skattebetalere, og ikke minst, om det finnes noen mulighet for at dette arbeidet kan føre til en løsning på de etniske konfliktene i landet, skriver departementet ingenting om.
Kjøp billetter til møtet her

 

 

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.