Årets klimakonferanse har allerede skapt kontroverser.

De forente arabiske emirater har utnevnt lederen for sitt eget statlige oljeselskap, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), til å lede møtet.

Sultan Ahmed al-Jaber vil bli den første administrerende direktøren som får denne rollen på FN-toppmøtet, heter det i en uttalelse fra det offisielle nyhetsbyrået WAM.

«Vi vil ha en pragmatisk, realistisk og løsningsorientert tilnærming, som gir en transformativ fremgang for klima og økonomisk vekst for lavkarbon», sa Sultan Jaber i en uttalelse.

«Jeg tror oppriktig at klimatiltak i dag er en enorm økonomisk mulighet for investering i bærekraftig vekst. Finans er nøkkelen som kan låse opp for flere klimatiltak», la han til.

Utnevnelsen skaper reaksjoner, og noen mener dette kan føre til en større forståelse mellom aktivister på begge sider i klimakampen, mens andre mener det kan skape interessekonflikter.

– Vitenskapen er ekstremt tydelig på dette området. Vi taper kampen mot å hindre de verste konsekvensene av klimakrisen, sa FN-talsmann Stéphane Dujarric til journalister i New York torsdag.

Generalsekretær i FN, António Guterres, bekreftet at det ikke er noen måte å unngå en klimakatastrofe på uten å avslutte avhengigheten av fossile brensler.

Doc-TV: Hvem har stemt på FN, WHO og WEF? Verden styres av en ren mafia

Den tidligere britiske statsministeren Tony Blair, som nå er administrerende direktør i Tony Blair Institute for Global Change, pekte på Emiratenes rolle som brobygger mellom rike og fattige nasjoner.

– Landet er et eksempel på at offentlig og privat sektor kan jobbe sammen i et partnerskap. De har sterke relasjoner med det globale nord og sør, øst og vest, og kan være den ærlige megleren som trengs for å heve ambisjoner og søke reell konsensus, sa Blair.

Dr. Maria Mendiluce, administrerende direktør i We Mean Business Coalition, sier at investeringer i grønn økonomi vil være nøkkelen på COP28.

– Næringslivet trenger COP28-presidentskapet for å mobilisere ambisiøs regjeringspolitikk og finansiering for å dramatisk oppskalere investeringer i ren energi, samtidig som nye investeringer i fossile brensler stoppes. Dette vil gjøre det mulig for selskapene å kutte utslipp, samt bygge en tryggere, mer stabil og blomstrende global økonomi, sa hun.

Men klimaaktivister sier at utnevnelsen sender feil signal og at man risikerer at COP28 blir en grønnvasking av dem som vil støtte mer investering i olje og gass.

– Dette er virkelig en fantastisk interessekonflikt som kan sammenlignes med å sette lederen av et tobakksselskap til å forhandle frem en antirøykeavtale, sier Romain Ioualalen, global leder i Oil Change International.

– Denne utnevnelsen risikerer ytterligere å undergrave troverdigheten til globale klimaforhandlinger, la han til.

Teresa Anderson, global leder for klimarettferdighet i ActionAid, er enig.

– FNs klimatoppmøte skal være et rom der verden stiller forurensere til ansvar, sier hun.

– Som under fjorårets toppmøte, ser vi i økende grad at fossile brenslers interesser tar kontroll over prosessen og former den for å tilpasses egne behov», la hun til.

Årets klimatoppmøte, COP28, avholdes fra 30. november til 12. desember i Dubai.
Kjøp billetter til møtet her

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.