Statkraft, «Europas største fornybarleverandør», gjenoppliver planer om et svært vindkraftanlegg i Bjerkreim. Grunneierne er kjøpt og betalt.
Statseide Statkraft har inngått avtaler med samtlige berørte grunneiere, og først nå innledes dialogen med de lokale politikerne. Kommunedirektør og ordfører i Bjerkreim orientert om planene først i dag, skriver Aftenbladet.
Ap-regjeringen er nok fornøyde.
– Vi trenger mer fornybar kraft. Vindkraft på land er den billigste og raskeste måten å lykkes med det på, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) da det nye skatteregimet for vindkraft på land ble presentert før jul.
– Den varige løsningen på energikrisen er at vi produserer mye mer fornybar kraft fra vann, vind og sol, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i sin nyttårstale.
En lignende plan ble skrinlagt i 2012. Men Statkraft mener at teknologisk utvikling har endret situasjonen.
Statkrafts prosjektleder Andreas Stokke gir ikke noen detaljer om antall turbiner, turbinhøyde, installert effekt eller antatt årsproduksjon, men opplyser at planområdet er noe større enn prosjektet som ble skrinlagt i 2012.
Den gangen var planen 50-60 vindturbiner. En av Norges vakreste områder kan dermed bli fullstendig ødelagt, siden planene som legges frem nå innebærer større utbygging.
Prosjektlederen vil ikke kommentere innholdet i torsdagens møte med kommunedirektør og ordfører i Bjerkreim, og ønsker heller ikke å kommentere de inngåtte avtalene med grunneierne. Men det virker som disse soper inn milliarder, mens vanlige folk må tåle rasert natur.
Statkraft planlegger flere slike prosjekter i Rogaland. Men prosjektlederen kan eller vil ikke svare på hvor lav strømpris som tåles for at prosjektet skal være lønnsomt.
– Det har jeg ikke grunnlag for å si noe om. Det er liten tvil om at vi trenger økt kraftproduksjon i Norge i årene framover, og her kan vindkraft bidra, sier Stokke.
Sauebonde Martin Moi er den største grunneieren som har inngått opsjonsavtale med Statkraft. Han ser ingen problemer, og plages mer av bilene som passerer gården som har 130 sauer.
Tidligere olje- og energiminister Tord Lien, som er kjent for å promotere økte strømpriser slik at vindkraft kunne bli lønnsomt, jobber i dag som konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i fornybarselskapet Aneo.
– Vi snakker med grunneiere i store deler av landet, også i Rogaland, men det er ikke rett å gå inn på hvem vi snakker med eller hvilken vei de samtalene tar, sier Lien.
Høyden på turbinene er ikke nevnt, ifølge sauebonden Moi. Men han ser heller ikke problemet, siden det allerede er slik at 100 vindturbiner er synlige for turgåere som beveger seg opp på åsene i området.
Han er mest opptatt av de økonomiske fordelene han selv får av prosjektet.
– Så om det blir 20 eller 40 turbiner er av underordnet betydning for deg?
– Det har jo noe å si for den installerte effekten, som igjen har noe å si for kompensasjonen vi får, sier Moi.
Les også:
Støre har startet «andre vindkraftkrig», og hele Norge er truet
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!