Byrådslederen er bekymret for rekruttering til kriminelle nettverk og advarer mot å miste kontrollen.

Såkalte «utebarn», et begrep politimann Hans Magnus Gjerlaug i Oslo-politiet hørte at barn og ungdom øst i byen bruker om selv, har blitt et problem for Oslo, skriver VG.

Begrepet handler om trangboddhet og at eldre søsken har «utetid» slik at småsøsken skal få ro til å sove i leilighetene.

Disse barna kan lett rekrutteres til kriminelle gjenger.

Johansen mener dette er helt uhørt, og at det er politiets ansvar at så ikke skjer.

– Vi er avhengig av at politiet har tillit blant unge og at det er tett med synlig tilstedeværelse av politi, sier byrådslederen.

– Vi som samfunn må aldri miste kontrollen. I samarbeid med politiet må vi gjøre det vi kan for å hindre rekruttering og vi må ha en kraftfull respons når noe skjer, fortsetter Johansen.

Han kommer med en klinkende klar beskjed:

–Det må være nok politi i utsatte områder, det har vi vært krystallklare på. Det er politiets ansvar, sier byrådslederen.

Vil erstatte Støre med Hadia Tajik, Raymond Johansen eller Tonje Brenna

Kirkens Bymisjon er helt uenige.

– Dette er en varslet katastrofe for dette er barn som i utgangspunktet ikke trenger politi, men helt andre ting, sier avdelingsdirektør i Kirkens Bymisjon, Janne Olise Raanes.

Hun peker på fattigdom og trangboddhet.

– Når det er trangt hjemme og de har ikke noe sted å være, handler det om en økende fattigdom. Vi må passe oss for at patruljerende politi blir svaret på å løse fattigdom, fortsetter Raanes.

Hun er tydelig på at en tverrfaglig innsats må styrkes.

– Det politiet gjør er bra, men politiet kan ikke løse dette alene når vi befinner oss i en situasjon som er et symptom på noe annet, sier avdelingsdirektøren.

Johansen er plutselig enig.

– Svaret alene er selvfølgelig ikke mer politi. Dette dreier seg om å få en stabil bosituasjon, ha foreldre i jobb og gjøre noe med de sosiale forskjellene og utenforskap, slår byrådslederen fast.

Han har nå skjønt at ungdomsklubber ikke er svaret på alt.

– Det er mer enn biljard og bordtennis de litt eldre ungdommene trenger. Når jeg møter ungdom på 15-16 år så er det jobb etter skolen de etterspør, sier Johansen.

Byrådslederen hevder arbeidet med å få gjenreist byen og de sosiale infrastrukturene etter pandemien er krevende.

– Det er store utfordringer knyttet til å være politisk leder i en by med store sosiale forskjeller. Det er et evighetsprosjekt, men vi må bidra til at unge mennesker har framtidsoptimisme, sier han.

Raymond Johansen forteller at han selv var «nøkkelbarn» på 60- og 70-tallet. «Nøkkelbarn» er barn med egen nøkkel fordi de kommer tidligere hjem enn foreldrene.

– Utebarna derimot blir sendt ut fordi det ikke er plass til dem hjemme. Det treffer meg hardt i magen, sier Johansen.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.