Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Utenriksminister Anniken Huitfeldt er fortsatt på banen i Afghanistan-spørsmålet, og har nå møtt ulike organisasjoner for å drøfte hva som kan gjøres for å hjelpe de afghanske kvinnene.

Taliban må få samme beskjed fra alle som bistår Afghanistan, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap): – Vi kan ikke yte hjelp uten kvinnelige medarbeidere.

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve melder om saken.

Huitfeldt (Ap) hadde fredag møter med en rekke norske organisasjoner som jobber i Afghanistan. Hun møtte også forskere og fagfolk for å få en oppdatering om situasjonen.

Taliban, som har tatt over makten i landet, har gitt ordre om at kvinner ikke får jobbe for ikke-statlige organisasjoner. Kvinnelige medarbeidere er helt nødvendige for å gi helsehjelp til kvinner i landet, da religionen forbyr menn å gi slik bistand.

Mange organisasjoner har stanset arbeidet inntil videre som følge av forbudet.

For utenriksminister Anniken Huitfeldt er situasjonen i Afghanistan en hjertesak, noe hun tidligere i 2022 demonstrerte ved å invitere Talibans lederskap til Oslo for samtaler.

Nytteverdien av samtalene har vært omdiskutert, og utviklingen for kvinner i landet tyder ikke på at de helt store resultater ble oppnådd i møtet.

– Det er viktig at det er en samstemt holdning fra organisasjoner og det internasjonale samfunnet, sier utenriksministeren til NTB.

Men hun advarer om konsekvensene dersom alt humanitært arbeid stanses.

– Vi må hindre at det blir en humanitær kollaps. Vi må unngå flyktningstrømmer og at Afghanistan blir oppmarsjområde for internasjonal terror, sier hun.

Uklarheter

Huitfeldt håper det er mulig å påvirke Taliban og påpeker at det er ulike vurderinger innad i bevegelsen. Det er de mest «gammeldagse» som bestemmer, men andre har gitt uttrykk for at de er uenige, ifølge utenriksministeren.

Hun vil ikke vil gå inn i detaljer om hva slags kontakt Norge har med Taliban om saken. Hun har ikke signalisert noe ønske om et nytt møte i Oslo.

FNs nødhjelpskoordinator OCHA har innkalt en rekke land og organisasjoner til en videokonferanse om organisasjonen fredag.

FN-representanter skal etter planen reise til Afghanistan i neste uke for å få klarhet i hva forbudet innebærer og forsøke å påvirke Taliban, ifølge Huitfeldt.

Det er usikkerhet blant hjelpearbeiderne om hva forbudet, som ble kunngjort 25. desember, innebærer. Røde Kors og Flyktninghjelpen sier helsetjenester er unntatt.

– Feil islam-tolkning

Den ekstreme bevegelsen har også fått klar beskjed fra andre muslimske land om at deres tolkning av islam i denne saken er feil.

– Det er uvanlig sterke reaksjoner, sier Huitfeldt.

Det er imidlertid uavklart hvem som sitter med fasiten på hva som er rett og gal tolkning av denne religionen. De færreste vil mene at Anniken Huitfeldt gjør det.

Les også: 

Taliban gjør narr av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.