Ordfører Helga Pedersen (Ap) i Tana mener en stadig voksende selkoloni ved munningen av Tanaelva i Finnmark truer den sårbare villaksen.

Da det var tillatt med jakt, holdt selbestanden seg på 12–15 dyr. Men etter at munningen av Tanaelva ble naturreservat i 1991, har bestanden økt til flere hundre sel, skriver Klassekampen.

– Dette er viktige laksepredatorer som forsyner seg av både smolt og større laks. Det kan ha betydning for bestanden, og vi vil ha fredningen opphevet, sier Tana-ordføreren.

Tanavassdraget i Finnmark regnes blant Europas viktigste lakseelver og står sentralt i å bevare den nordatlantiske villaksstammen. I to år har det vært forbudt å fiske laks i vassdraget, siden laksebestanden er faretruende lav.

Pedersen, som var fiskeriminister fra 2005 til 2009, sier hun mener sentrale myndigheter lytter for lite til lokal kompetanse.

– Vi ønsker å forvalte elva lokalt, inkludert beskatning av sel og eventuelt andre laksepredatorer. I Finnmarksloven åpnes det for slik lokal forvaltning, sier hun, og legger til:

– Elva og laksen er selve livet for mange her. Spesielt eldre sliter når fiske nå ikke tillates.

Rapport: Villaks genetisk påvirket av oppdrett

Pedersen får støtte fra klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

– Om fisket igjen åpnes, må tradisjonelle lokale rettighetshavere få prioritet, sa Eide, som støtter seg til kunnskap fra ulike forskningsmiljøer om trusler mot villaksen.

Miljødirektoratet viser til at forvaltning av sel er Fiskeridirektoratet sitt ansvar.

– Når det gjelder forvaltning av selbestandene, så er det Fiskeridirektoratet som er forvaltningsmyndighet. De regulerer beskatningen av bestandene, sier seniorrådgiver Dan Stian Husby i kommunikasjonsavdelingen.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp De helliges leir!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.