Det serbiske militæret er i satt i høyeste beredskap grunnet den anspente situasjonen i Kosovo. Kosovoserbere har satt opp flere veisperringer. EU og Nato gjør sitt ytterste for å forhindre at konflikten eskalerer.

Veisperringene som ble innført tirsdag bryter med internasjonale anmodninger om å fjerne slike hindre som er satt opp tidligere, skriver NTB.

De siste sperringene består av lastebiler som står på tvers av flere veier i Mitrovica – en by som er splittet i en kosovoalbansk og serbisk del.

Det er første gang siden den siste krisen begynte, at serbiske innbyggere blokkerer veier i en av områdets viktigste byer. Fram til nå har sperringene vært satt opp på veier som leder til grensen mellom Kosovo og Serbia.

– Høynet beredskap

Serbias president Aleksandar Vucic ga mandag hæren ordre om å være i høyeste kampberedskap, det vil si nivået for bruk av våpenmakt. Blant annet varsles en utvidelse av spesialstyrkene fra 1500 til 5000 soldater.

Serbias forsvarssjef Milan Mojsilovic reiste til grensen til Kosovo søndag.

– Situasjonen er komplisert og kompleks, sa Mojsilovic.

Kosovo erklærte seg uavhengig i 2008, men Serbia har aldri godkjent dette. 120.000 serberne som bor i Kosovo er dessuten blitt oppfordret til å avvise autoriteten til Kosovos regjering.

Kosovo har en stor historisk betydning for serberne, særlig på grunn av slaget ved Kosovosletta i 1389, hvor serbere, bosniere, albanere, bulgarere og rumenere som stod sammen mot Det osmanske rike.

Etter en lang kamp ble den serbiske koalisjonen slått. Etter nederlaget ble Serbia redusert til en vasallstat underlagt osmanerne.

Slaget på Kosovosletta er særlig viktig i forståelse av den serbiske historieoppfatningen, tradisjoner og nasjonal identitet. Særlig kom dette fram under oppløsningen av Jugoslavia og den senere Kosovokrigen, da Slobodan Milošević refererte til denne i 1989 under den viktige Gazimestan-talen på 600-årsdagen for slaget.

Den serbiske hæren er de siste årene blitt satt i høy beredskap flere ganger, sist gang i november etter påstander om at Kosovo hadde sendt flere droner inn i serbisk luftrom.

Den 10. desember satte serbere i Nord-Kosovo opp sperringer i protest mot pågripelsen av en tidligere politimann som er mistenkt for angrep på politifolk med albansk etnisitet.

Samtidig er det blitt meldt om flere skyteepisoder, den siste skjedde 1. juledag, ifølge KFOR, som er Natos fredsbevarende styrke i Kosovo.

I desember søkte for øvrig Kosovo om medlemskap i EU. EUs medlemsland og EU-parlamentet ble samtidig enige om en plan som skal la folk fra Kosovo reise visumfritt inn i EU. Også fredsstyrker fra EU har blitt utsatt for angrep i Kosovo. Et lokalvalg i landet som skulle gjennomføres 18. desember ble på grunn av urolighetene utsatt til april.

BBC skriver at Beograd anklager Kosovo for å planlegge terrorisme mot serbere i områder hvor over 50.000 serbere bor. EU forsøker å mekle i den spente situasjonen, og ber om «maksimal tilbakeholdenhet og umiddelbar handling», og at ledere fra begge land personlig bidrar til å finne politiske løsninger.

Nato, som har rundt 3700 fredsbevarende tropper i Kosovo, har oppfordret alle parter til å unngå provokasjoner.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:
;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.