Jan Egeland, leder av Flykningehjelpen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Flyktninghjelpens leder Jan Egeland ber Norge ta kontakt med Taliban for å redde menneskeliv. Taliban-lederne ber Egeland og slutte å «snakke dritt» om landet.

Flyktninghjelpen er en av tre nødhjelpsorganisasjoner som første juledag varslet at de setter arbeidet i Afghanistan på pause. Det skjer etter at Taliban forbød kvinner å jobbe. Det gjorde det umulig å fortsette arbeidet, sier Egeland.

Det er en beslutning som kan føre til at flere liv går tap i vinter, erkjenner Egeland. Afghanistan er i en enorm humanitær krise.

NTB-Snorre Schjønberg melder om saken.

– Det er med fortvilelse at vi tar denne beslutningen fordi situasjonen er så dramatisk i Afghanistan. Millioner av mennesker står på randen av hungersnød, millioner har elendige boforhold, de har ikke vann eller sanitæranlegg og fryser, sier Egeland til NTB.

Han ber andre nødhjelpsorganisasjoner følge etter og legge ned arbeidet for å få Taliban til å snu.

Taliban viser imidlertid liten vilje til å snu, uansett hva Egeland eller andre måtte mene om saken. Talsmann Zabihulla Mujahid freser på Twitter:

– Vi tillater ikke at noen snakker dritt om eller truer oss etter beslutninger tatt av våre ledere under dekke av å være nødhjelp, sier han.

– Umulig

Egeland sier at det for dem er helt umulig å fortsette å drive sitt arbeid i Afghanistan uten de kvinnelige ansatte. Flyktninghjelpen har rundt 1.400 ansatte hjelpearbeidere der, hvorav 470 er kvinner.

Egeland har en klar oppfordring til norske myndigheter:

– Vår oppfordring er at norske og internasjonale politikere må prøve å få kontakt med de ytterliggående lederne som har tatt disse beslutningene. Det er ikke disse diplomatene som for eksempel kom til Oslo, sier Egeland og viser til Taliban-møtet i Oslo i januar i år.

Han ber norske og internasjonale politikere reise til Afghanistan. Det holder ikke å ha kontakt med Talibans diplomater i Doha, sier han.

– De må reise til Afghanistan slik jeg har gjort mange ganger, og snakke med myndighetene direkte.

Norge har allerede hatt et møte med Talibans ledere, nemlig i Oslo i februar i år. Document omtalte dette slik (les hele saken under):

Da Taliban tidligere i år besøkte Norge, og hadde møte med blant annet utenriksminister Anniken Huitfeldt, var situasjonen både for kvinner spesielt og menneskerettighetene generelt et sentralt tema.

Til tross for at norske myndigheter brukte et ukjent antall millioner på dette besøket, tyder nå lite på at det har gitt nevneverdige resultater for Taliban-regimets holdninger til de aktuelle spørsmålene.

Les også: 

«Oslo-effekten» uteblir: Taliban oppløser menneskerettighets­kommisjon

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.