Mens alle land som har forpliktet seg på det «grønne skiftet», sier de skal få fart på utbyggingen av fornybar energi, sliter Tyskland med å finne interessenter til nye vindkraftlisenser.
Da det tyske energitilsynet Bundesnetzagentur tirsdag holdt en auksjon for nye vindkraftlisenser, hadde det allerede nesten halvert kvantumet som var tilgjengelig for ferske subsisier, fra 1190 til 604 megawatt (MW), men til slutt fantes det kun interessenter for 203 MW, opplyser Die Welt.
En skuffet Hermann Albers, leder for den tyske vindkraftbransjens interesseorganisasjon Bundesverband Windenergie (BWE), sier i en kommentar at det ble en svak avslutning på året, skriver den tyske avisen.
Auksjonen ble med andre ord en nær total fiasko.
BWE hevder at de tyske subsidiene pr. produsert energienhet ikke er tilstrekkelige, ikke minst fordi råvarer som blant annet sement og kobber er blitt dyrere etter Russlands invasjon av Ukraina.
En foruroliget tysk regjering som ønsker å erstatte kull- og kjernekraft med fornybart snarest mulig, har da også besluttet å øke subsidiene med 25 prosent fra 5,88 til 7,35 cent pr. kilowattime (kWh) i 2023.
Samtidig som vil den forenkle formalitetene for bransjen, slik at færre prosjekter blir stanset på grunn av klager fra naboer eller naturvernere. Et av virkemidlene er å definere fornybar energi som kritisk for den offentlige sikkerheten. Slik blir det vanskeligere å protestere mot ny utbygging.
Med kombinasjonen av disse tiltakene håper regjeringen å få bygd ut 13.000 MW med ny vindkraft til neste år.
Bransjen hadde imidlertid håpet på 40 prosent høyere subsidier.
Vindkraften i Tyskland blir uansett dyrere etter nyttår. Ekstraregningen vil ikke bli sendt direkte til strømkundene, men betales over Tysklands statsbudsjett, skriver Die Welt.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!