Tyskland blir stadig mindre attraktivt for industrivirksomhet. Ifølge en tysk industrileder er Europas økonomiske muskel, Tyskland, i ferd med å avindustrialiseres.

Nikolas Stihl er styreleder i Stihl AG, som blant annet er kjent for å produsere motorsager. I et intervju med Welt sier Stihl at tysk økonomi og industri nærmer seg et vippepunkt og er i ferd med å miste sin attraktivitet som lokasjon for nyetablering av industri.

– Faren for avindustrialisering kan ikke avfeies uten videre, sier Stihl.

– Den tyske situasjonen kan nå et vippepunkt, og dette kan medføre en svært negativ innvirkning på viljen til å opptre som gründer i dette landet.

I flere tiår har tyske myndigheter fokusert på forbruk, og oversett industriens behov. Tysk industri har vært svært motstandsdyktig, men nå virker det som grensen er passert.

– Voksende byråkrati, kostnadsbyrden, mangelen på investeringer som vi trenger – dette gjør at lokaliseringsforholdene i dette landet blir litt dårligere for hvert år, sier Stihl.

Han nevner ikke det grønne skiftet spesielt, men klimafokuset har åpenbart hatt stor påvirkning både når det gjelder byråkratiets vekst og de stigende prisene. Nå merker industrien konsekvensene.

Energiprisene og inflasjonen rammer husholdningene og knuser økonomien og industrien. Arven etter Merkel er et fattig Tyskland hvis ikke politikerne endrer politikken raskt.

I en slik krisesituasjon vedtar EUs institusjoner en skjerpelse av systemet for kvotehandel, hvor kostnadene knyttet til utslipp av klimagasser nesten fordobles i omfang.

Europa avskaffer seg selv

Tyskland pøser ut milliarder på grønne tiltak, men ignorerer infrastrukturen og dreper innovasjon.

– Vi fornyer infrastrukturen vår for lite, vi bygger for lite, og vi er ikke innovative nok. Vi ser at våre viktigste konkurrenter i verden – som USA og Kina – utkonkurrerer oss til venstre og til høyre, sier Stihl.

Bilindustrien, selve drivkraften bak tysk industri, hadde 11,7 prosent reduksjon i produksjonen i 2021, og ytterligere 2,9 prosent nedgang i første halvår av 2022.

Situasjonen i norsk industri er ikke noe bedre. Staten har penger nok, og soper inn milliarder på eksport av strøm, olje og gass. Men andre næringer sliter kraftig. Antall konkurser i Norge hittil i år har økt med 12,5 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

De skyhøye strømprisene kan føre til norsk industridød, frykter direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Husholdningene rammes knallhardt av inflasjon og renteøkninger, og flere frykter nå et betydelig fall i boligprisene, noe som vil føre til kraftige inngrep i private formuer.

Det er vanskelig å finne lyspunkter i europeisk økonomi.

Les også:

Strømprisene kan føre til norsk industridød: – En skjebneperiode

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.