Verdens første kunstige babyfabrikk EctoLife vil dyrke fram spesialdesignede babyer som skal selges på markedet. Fabrikken anslår at de kan produsere 30.000 babyer i året. Selskapets grunnlegger lover at produksjonen skal være klimavennlig.
Babyfabrikken minner om scener fra Brave New World, Aldous Huxleys klassiske dystopiske roman fra 1932. Men dette er faktisk et reelt konsept lansert av bioteknologen Hashem Al-Ghaili. Kunder vil få sine barn produsert i en kunstig livmor.
Konseptet sies å være basert på femti års forskning. Ifølge Al-Ghaili vil fabrikken tilrettelegge produksjonen slik at barnløse par ikke bare skal kunne bli foreldre, men også være babyens biologiske foreldre.
Selvsagt finnes det ekstra muligheter for de som er villig til å betale litt ekstra. En «Elite-pakke» vil gi kundene muligheten til å designe babyene sine etter ønske.
A so-called ‘Elite Package’ would allow you to genetically engineer the embryo before implanting it into the artificial womb.
Everything from eye and hair colour to strength, height, and intelligence can be chosen, and inherited genetic diseases can be avoided.
Reklamefilmen for babyfabrikken ligger ute på YouTube.
– Det er en perfekt løsning for kvinner som har fjernet livmoren kirurgisk på grunn av kreft eller andre komplikasjoner, sier stemmen i filmen.
«Andre komplikasjoner» kan for eksempel inkludere transkvinner, det vil si biologiske menn som identifiserer seg som kvinner, som av naturlige årsaker ikke har en livmor.
Al-Ghaili påpeker at produksjonen skal være klimavennlig..
«Introducing EctoLife, the world’s first artificial womb facility, which is powered entirely by renewable energy.»
EctoLife kan også løse problemet med dårlig spermkvalitet, og spontanaborter kan bli historie, sier Al-Ghaili til Science and Stuff.
Teknologien som skal til for å starte opp konseptet eksisterer allerede, ifølge Al-Ghaili. Bare de etiske spørsmålene står i veien nå.
I dag er det ikke lov å forske på menneskelige embryo lenger enn 14 dager. Når embryoet er 14 dager gammelt, må det ødelegges av etiske årsaker. For at EctoLife skal bli en realitet, må disse reglene endres.
– Hvis disse etiske restriksjonene blir fjernet, gir jeg det ti til 15 år før EctoLife blir brukt overalt, sier Al-Ghaili.
Carlo Bulletti er tilknyttet Yale-universitets avdeling for fødselshjelp, gynekologi og forplantningsvitenskap. Bulletti sa allerede i 2018 at en fullt fungerende kunstig livmor kan bli virkelighet innen ti år.
Andrew Shennan er professor i obstetrikk ved King’s College London, og sier at reklamefilmen fra EctoLife er mer realistisk enn mange kanskje vil tro.
– Fra et teoretisk synspunkt er det mulig, sier han ifølge HuffPost.
– Det krever bare å om å kunne levere et korrekt miljø med drivstoff og oksygen, og jeg tror teknologiene er som trengs for å kunne oppnå dette eksisterer.
HuffPost skriver at reklamefilmen ligner på en scene fra filmen The Matrix.
For ordens skyld må det understrekes at denne fabrikken ikke eksisterer i dag, men er et konsept for hvordan dette kan utvikles i løpet av få år.
Les også:
Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli