Fra Irland rapporteres det nå om en kraftig økning i bruken av torv som brensel.

Høy strømpris har ført til stor etterspørsel etter alternative energikilder i Europa.

Forbruket av både ved og kull har gått kraftig opp i en rekke europeiske land, og i Irland har mange nå tatt i bruk torv som brensel, skriver The Guardian.

Irske myndigheter har lenge forsøkt å få ned bruken av torv for å beskytte myrene, men med høy strømpris og dyrtid er det nå stadig flere som tar i bruk den eldgamle praksisen.

Også i Norge ble torv lenge brukt som oppvarmingskilde. På det meste ble det produsert over to millioner tonn torv her til lands, men det tok slutt en gang på 1950-tallet.

Folk bryr seg ikke om klima i en krise

Brenntorv er langt billigere enn mer klimavennlige energikilder, og ifølge The Guardian kan en irsk husholdning spare mange tusen kroner på å bruke torv.

Michael Fitzmaurice, som sitter i det irske parlamentet, mener irene fortsatt må få lov til å bruke torv.

– Folk er glad for å ha torv. Det er som å ha en oljebrønn i din egen bakgård, sier Fitzmaurice.

Niall O’Brolcháin, en forsker ved Insight Center for Data Analytics ved National University of Ireland, forklarer økningen i bruken av torv med at det er viktigere for folk å redde egen økonomi enn kloden, og til The Guardian uttaler han at «folk står i en krise».

Marc O’Cathasaigh, som sitter i parlamentet for Det grønne partiet, mener på sin side at dette er et stort tilbakeskritt, fordi myrene er så viktige når det gjelder å binde karbon.

EU-kommisjonen har tidligere truet med å innføre sanksjoner mot Irland.

Derfor kom den irske regjeringen nylig med et forbud mot salg av torv i butikker og på nett, men det er fortsatt tillatt for folk på bygda å hente ut torv til eget bruk.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.