Foto: Gorm Kallestad / NTB
2022 har vært et gull-år for den norske stats økonomi. 1.038 milliarder oljekroner mer enn ventet har strømmet inn i oljefondet i sommer og høst.
Det viser det endelige regnskapet for budsjettåret 2022, som ble lagt fram fredag. NTB melder som saken.
I alt har Norge tjent 1.315,6 milliarder kroner på olje og gass, i hovedsak som følge av de høye gassprisene.
Bruken av oljepenger endte på 2,7 prosent av kapitalen i oljefondet, i alt drøyt 337 milliarder kroner.
Regjeringen har dermed holdt seg under handlingsregelen på 3 prosent.
Denne typen inntekter og økonomisk soliditet som den norske stat dermed har, vil etter manges mening stå i grell kontrast til de mange uløste oppgaver i det offentlige, og den nokså systematiske underfinansiering som oppleves på en rekke områder.
Eksempelvis er det mange som spør seg hvorfor et så rikt land som Norge ikke klarer å oppfylle målet om å bruke 2 prosent av BNP på Forsvaret, når det er krig i Europa og dette fremstår som viktigere enn noensinne.
Våre naboland Sverige og Finland, med langt mindre statlig rikdom enn Norge, foretar for tiden betydelig oppgradering av det nasjonale forsvaret. Mens i Norge er man knapt i stad til å erstatte det materiellet som er gitt bort til Ukraina.
Fra politikerhold skyldes det gjerne på at økte bevilgninger til ulike formål vil være inflasjonsdrivende, samt føre til økt rente. Men blant eksperter er det langt fra åpenbart at kjøp av for eksempel forsvarsmateriell (eller manglende sykehusmateriell) fra andre land vil ha noen slik effekt.
Bestill de nye bøkene fra Document forlag:
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: