Parthenon-templet på Akropolis i Aten. Foto: Patrice Garcia / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons.

«Dette er en kamp for sivilisasjonens fremtid. Hvis ytringsfriheten går tapt til og med i USA, er det ikke annet enn tyranniet som ligger foran oss.» Det skrev Elon Musk på Twitter i går.

Ordentlige mennesker kan umulig være uenige i denne betraktningen, men vi må likevel konstatere at mange av de mediene som vi trodde levde av ytringsfriheten, er de første til å kreve den avskaffet.

Hør bare hva teknologikommentator Astrid Haug skrev i Politiken den 24. november:

På få uker har Elon Musk ødelagt mange års arbeid hos Twitter med å gjøre plattformen troverdig og redusere mengden av misinformasjon. … Men hvordan gjenvinner han omverdenens tillit?

Ja, hvis det er opp til Politiken, er det en smal sak. Musk skal bare gjeninnføre de tidligere Twitter-reglene og sensurere enhver mening som Politiken ikke liker.

Foreløpig har Musk gjort det motsatte.

Nylig har han kunngjort at Twitter ikke lenger vil stoppe munnen på folk som sådde tvil om den statsautoriserte covid-fortellingen – altså folk som hevdet at viruset var kunstig skapt i et laboratorium i Wuhan og betalt av den amerikanske regjeringens covid-ekspert Anthony Fauci, eller som hevdet at de såkalte vaksinene ikke virket og at munnbind og nedstengninger ikke var til noen nytte.

Alt dette er siden blitt bekreftet, men i mer enn halvannet år var det utestengelsesgrunn.

Skal tro hva Astrid Haug og Politiken mener om det? Har de krevd at Twitter må gjenopprette omverdenens tillit fordi plattformen praktiserte et løgnregime?

Selvfølgelig ikke, for hele balladen om Elon Musk har hverken med løgn eller sannhet å gjøre, og heller ikke med omsorg for ytringsfriheten, men derimot med venstresidens redsel for kanskje å miste kontrollen over meningsdannelsen.

Venstresidens medier betrakter ytringsfriheten som en trussel mot ytringsfriheten, som de definerer som en tilstand hvor det ikke er plass til andre meninger enn dens egen.

Vil det forekomme «misinformasjon», løgner, oppspinn, falske anklager, nedrige angrep og forkastelige politiske meninger på Twitter?

Selvfølgelig vil det dét, for sånn er ytringsfriheten. Og der hvor det finnes ytringsfrihet, har man ingen annen utvei enn å imøtegå onde ytringer og falske påstander med gode ytringer og sanne påstander.

Men det er mange år siden journalistene tenkte i disse baner.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som e-bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.