Befolkningen i Kina er i ferd med å gå lei av myndighetenes strategi om nullsmitte, noe som innebærer nedstengning, karantene og massetesting når det oppstår smitteutbrudd. Demonstrasjonene skaper problemer for den kommunistiske ledelsen.
Det har vært store demonstrasjoner, både på universiteter og i gatene.
Flere hundre studenter ved det ledende Tsinghua-universitetet i Beijing deltok i en protest mot koronanedstengning søndag, sier vitner til AFP.
– Klokken 11.30 begynte studenter å holde opp plakater ved inngangen til kantinen, og så kom flere og flere og sluttet seg til dem. Nå er det 200–300 mennesker der, sier en student til nyhetsbyrået.
– Vi sang nasjonalsangen og «Internasjonalen» og ropte at «friheten vil vinne fram». (NTB)
Også i gatene viser kineserne sin misnøye. Demonstranter oppfordrer Xi Jinping til å trekke seg som landets leder.
Tusenvis av demonstranter tok til gatene i Shanghai, hvor BBC så folk bli stuet inn i politibiler.
Folk ble hørt åpenlyst rope slagord som «Xi Jinping, gå av» og «Kommunistparti, gå av».
BBCs korrespondent i Shanghai, Stephen McDonell, skriver at det er sjokkerende å høre menneskemengder som krever at Kinas leder skal gå av, og at slik opptreden innebærer stor risiko.
In a way, it is hard to explain just how shocking it is to hear a crowd in Shanghai calling for China’s leader Xi Jinping to resign.
It is extremely dangerous here to publicly criticise the Communist Party’s general secretary. You risk being put in prison.
For en politisk organisasjon som ikke har som eneste prioritet å beholde makten, er dette en stor utfordring. Det virker som om myndighetene har undervurdert misnøyen som de strenge restriksjonene har skapt i befolkningen.
De siste demonstrasjonene følger en protest i den avsidesliggende nordvestlige byen Urumqi, hvor nedstengningsregler fikk skylden etter at ti mennesker døde i en brann i en boligblokk.
Under nedstengningen fikk innbyggere døra til hjemmene sine låst med kjetting. Mange mener at det er denne typen maktbruk som kan ha hindret folk i å rømme ut av bygget som brant.
Myndighetene benekter at covid-restriksjonene forårsaket dødsfallene, men lokalpolitikere i Urumqi har uvanlig nok bedt om unnskyldning for tragedien, og lovet fredag at de skulle gjenopprette orden ved å fase ut restriksjonene.
I snart tre år har CCP kjørt en knallhard linje for å forhindre spredning av smitte. McDonell mener at den kinesiske ledelsen ikke har noen enkle løsninger på problemene de selv har skapt.
Det kinesiske kommunistpartiet kunne ha bygd flere sykehus og forbedret helsetjenestene. Men i stedet har de pøst enorme ressurser inn i drakoniske tiltak og forsøkt å vinne en krig mot et virus som ikke ser ut til å forsvinne.
Les også:
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som e-bok her!