Sammen med mer enn 600 barn og unge voksne har klimaaktivisten Greta Thunberg gått til gruppesøksmål mot den svenske staten for ikke å ha iverksatt gode nok tiltak for å stoppe klimaendringene.

Søksmålet er en del av en internasjonal bølge av klimarelaterte rettssaker, der også nasjonale myndigheter trekkes for retten, opplyser Bloomberg.

En mye omtalt rettssak i Nederland i 2019, der høyesterett fastslo at regjeringen er forpliktet til å iverksette tiltak mot global oppvarming, har banet veien for andre rettslige skritt av lignende type.

Saksøkerne hevder at Sveriges klimapolitikk bryter landets grunnlov og Den europeiske menneske­rettighets­konvensjonen.

«Den svenske staten oppfyller ikke det konstitusjonelle kravet om å fremme en bærekraftig utvikling som fører til et godt miljø for nåværende og fremtidige generasjoner», sier gruppen i en meddelelse.

I 2017 vedtok Sverige en klimalov som pålegger regjeringen å jobbe for å redusere utslippene av klimagasser, som skal reduseres til null innen 2045. Lovgivningen på området bør skjerpes, sier Thunberg til Dagens Nyheter.

«Vi har ikke lover som gir langsiktig beskyttelse mot konsekvensene av klima- og miljøkriser, men vi må bruke de metodene vi har til rådighet og gjøre alt vi kan», sa hun.

Søksmålet har vært planlagt i to år og kommer mens den nye regjeringens klimapolitikk blir møtt med et kritisk blikk.

Regjeringen som kom til makten etter valget i september, har kunngjort planer om å kvitte seg med hele miljødepartementet. Budsjettet for 2023 har blitt kritisert for tiltak som vil øke utslippene fra transportsektoren.

«Den svenske staten har aldri behandlet klimakrisen som den krisen den er, og den nye regjeringen har tydelig signalisert at den heller ikke kommer til å gjøre det, sier 20 år gamle Anton Foley, som formelt er hovedsaksøker i saken.

Søksmålet, som ble anlagt i Stockholm fredag, formaner retten til å kreve at regjeringen påtar seg sin «rettferdige andel» av de globale tiltakene for å holde klimagassutslippene i overensstemmelse med Paris-avtalens mål.

Hvorfor saksøker hun ikke Kina? spør en i kommentarfeltet.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.