En rapport som sertifiseringsselskapet DNV har utarbeidet på oppdrag fra Norsk Industri, viser at målet om å kutte Norges klimagassutslipp med 55 prosent innen 2030, er helt urealistisk.
I rapporten, som ble offentliggjort tirsdag, anslår DNV at reduksjonen vil bli på 25 prosent, sier forskningsleder i DNV Sverre Alvik til VG.
Det offisielle Norge ser for seg et kolossalt skippertak for å komme i mål:
Norske myndigheter anslår at et kutt på 25 prosent kan nås med dagens vedtatte politikk og grep. Resten av utslippskuttene for å nå Norges forsterkede klimamål på 55 prosent, skal tas med politikk og tiltak som hverken er vedtatt eller gjennomført.
Med tanke på hva som er mulig å få til med fremtidig teknologi og i lys av den politiske viljen, er dette urealistisk, fastslå Alvik.
– Er dere mer pessimistiske enn regjeringen for Norges klimakutt?
– Ja. Vi ser ikke at de drastiske målene som trengs kommer med dagens politikk eller med sannsynlig fremtidig politikk.
Overfor VG kaller leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, det hele en «varslet katastrofe». Han har ikke høye tanker om de offisielle ambisjonene:
– Vi er milevis unna å nå klimamålene, og det er latterlig at Norge nylig forsterket klimamålet til 55 prosent innen 2030 når vi er så langt unna, sier Lier-Hansen.
Av DNV-rapporten går det frem at det er vanskelig å redusere utslippene fra industri, tungtransport, landbruk samt olje- og gassvirksomhet, skriver VG.
For den sistnevnte bransjens vedkommende avhenger utslippskuttene sterkt av at installasjonene til havs blir elektrifisert. Regjeringens planer om elektrifisering av sokkelen er blitt sterkt kritisert fordi de vil medføre kraftunderskudd i Norge i fravær av en betydelig økning i kraftproduksjonen.
En rapport fra rådgivingsselskapet PwC viser at Norge trenger 75 TWh mer elektrisk kraft innen 2030 for å oppnå «klimamålene». Det ville være ensbetydende med å øke hele Norges strømproduksjon med 50 prosent, opplyser NRK Vestland.
Til VG formidler DNV-Alvik politiske anbefalinger med sikte på å oppnå «klimamålene»: «Vi må for eksempel i gang med karbonfangst», sier han.
Regjeringen tyr til en metafor for å skissere hvordan målene skal nås. Det må gjøres «på samme måte som å spise en elefant», nemlig ved å ta «en bit av gangen», sier statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad i Klima- og miljødepartementet til VG.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som e-bok her!
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!