For andre uke på rad var fattigdom temaet på Debatten i NRK.
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen fikk høre om hverdagen til en enslig forsørger, skriver Nettavisen.
Renate Søderlund var én av kvinnene som brettet ut om sin personlige økonomi på programmet forrige uke. Da stilte ingen fra regjeringen opp.
– Jeg har kjøpt ordentlig vintertøy og vintersko til vesla mi. Helt nytt, sier Renate Søderlund innledningsvis i programmet.
Søderlund understreker at i dagens situasjon må sosiale begivenheter som bursdager, kafébesøk og hobbyer utgå.
– Min situasjon, Marte, den er ikke spesiell. Jeg er bare én av mange. Hvis jeg kan få lov å stille deg et direkte spørsmål: Jeg vil gjerne vite når jeg og de tusener av andre i lignende situasjon kan se en økning i satsene og ytelsene som gir oss muligheten til å leve et verdig liv?
Søderlund går på arbeidsavklaringspenger, og Persen sier dette kun er ment å sikre vedkommende i en periode som følge av sykdom eller skade.
– For dem som går på AAP varierer ytelsene, fordi det er en prosentandel av den inntekten man har hatt tidligere, sier ministeren.
Mímir Kristjánsson: – Pinlig når folk sulter og fryser i Norge med Ap i regjering
Småbarnsmoren forteller at med de 19.600 kronene hun får i måneden, bor hun på 40 kvadratmeter med 11-åringen.
– Hun må dele rom med mammaen sin. Hun kan ikke ta med seg venner hjem fordi det er ikke noe sted for dem å være. Det er ikke holdbart, Marte.
Mjøs Persen svarer ved å vise til neste års statsbudsjett, hvor barnetrygden er økt for enslige forsørgere. Dette skal årlig gi rundt 11.000 kroner ekstra.
Arbeids- og inkluderingsministeren hevder at hun selv har vært i samme situasjon som Søderlund tidligere i livet.
Knut Ragnar Bakke stilte også i NRK-studioet tirsdag kveld.
Han har vært ufør siden starten av 2020 og mistet samboeren sin denne sommeren. Han forteller at etter at regningene er betalt, er det lite igjen på kontoen.
– Jeg har 9 kroner og 99 øre på kontoen. Jeg må prioritere hver bidige måned. Hva må jeg ha? Må jeg ha medisiner eller kan jeg droppe det denne måneden og kanskje kjøpe toalettpapir eller tørkeruller, sier han i programmet.
Han mener politikerne bør heve satsene på trygd og kutte i skattene for denne gruppen.
– Det verste er når du søker økonomisk nødhjelp og blir møtt med et politiavhør på NAV. Jeg orker ikke søke en gang til, sier han.
Mjøs Persen svarer at hun jobber for at NAV skal møte alle på en god måte, og at det ikke skal være noen skam å be om hjelp.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som e-bok her!