SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-politiker Mímir Kristjánsson vil ha handling, ikke ord, fra regjeringen.

En rekke sentrale Arbeiderpartiet-politikere sier at økende fattigdom og at folk sliter med å kjøpe seg mat eller fryser i frykt for høye strømregninger, er ikke til å leve med for en Ap-ledet regjering.

– Det er bra at Ap-toppene slår dette fast, men det holder ikke å si at ingen skal være kalde eller sultne når man styrer landet, mener Kristjánsson og Lysbakken.

– Regjeringen gjør veldig lite, på grensen til ingenting, for å fikse dette problemet, sier Kristjánsson.

– Jeg er helt enig med Ap-toppene om at det er pinlig når folk sulter og fryser i Norge når Ap er i regjering og vi har et rødgrønt flertall. Det setter hele det rødgrønne prosjektet på prøve, fortsetter han.

Flertallet ble sikret med valgløfter om at folk med dårlig råd skulle få det bedre enn med Erna Solbergs regjering, mener stortingsrepresentanten fra Rødt.

– Men folk med dårlig råd får det verre nå. Da er det ikke rart at de lurer på hva som er poenget med å stemme på partier på venstresiden.

Audun Lysbakkens har følgende råd til regjeringen: Skatt de rikeste hardere og bruk pengene på å løfte de som har minst.

– Det er veldig mange sånne forslag vi har med oss inn i budsjettforhandlingene som pågår nå, sier han.

EU-presidenten mener Norge har ansvaret for at europeere blir fattige

I SVs alternative budsjett foreslår partiet en «dyrtidspakke» på 8,6 milliarder kroner, med blant annet økt minstepensjon, barnetrygd, uføretrygd og sosialhjelp.

– Det som har blitt kalt en arbeidslinje, har over tid blitt en fattigdomslinje, sier Lysbakken.

– Det er en veldig sterk motstand fra et flertall på Stortinget, som Ap dessverre er en del av, mot å øke ytelsene og trygdene i velferdsstaten, sier han og fortsetter:

– Men det å leve i fattigdom gir ikke folk jobb og det gjør ikke syke folk friske. Det er på tide å øke disse satsene, og akkurat nå er situasjonen desperat, for prisstigningen er så sterk.

Kristjánsson mener også at de strenge kravene som Nav har, er medvirkende til fattigdommen i Norge.

Nav kan kreve at du selger for eksempel bil, hytte eller båt som du ikke trenger til ditt livsopphold.

– Mange kvier seg for å gå til Nav, og søker heller hjelp fra organisasjoner. Nav har veldig strenge regler om å selge bil eller leilighet for å få sosialhjelp, så folk må vrenge hele økonomien sin for å få nødhjelp, sier Rødt-politikeren.

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier hun er bekymret for hvordan de økte prisene påvirker hverdagen til de som allerede har minst, men påpeker at regjeringen har gjort mye.

– Vi har gjort mye for å gjøre det bedre for folk, men vi må også gjøre mer, sier Mjøs Person.

– For å komme situasjonen i møte vil regjeringen gi en ekstra støtte til organisasjoner som hjelper folk i den vanskelige situasjonen de står i nå. Vi gir en ekstra støtte på 20 millioner til organisasjoner som hjelper folk i den vanskelige situasjonen de står i nå, sier hun.

Til Kristjánsson krav om å fjerne krav som kan føre til at Nav-klienter må kvitte seg med bil eller eiendom for å få sosialhjelp, sier hun:

– Økonomisk sosialhjelp er en kortvarig støtte som fungerer som et siste sikkerhetsnett. Men alle som kommer til NAV for å få hjelp skal vurderes individuelt, og kravene NAV stiller skal ikke være urimelige. Er du avhengig av bil i hverdagen, skal du ikke måtte selge den for å få sosialhjelp.

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.