Bekymret: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide er bekymret over liten fremgang i klimaforhandlingene i Egypt, som lørdag pågår på overtid.

Klimatoppmøtet i Egypt nærmer seg slutten, og lite synes også denne gangen å være oppnådd av konkrete resultater.

Møtet skulle egentlig avsluttes fredag, men er nå forlenget med minst én dag, forteller NTB.

Det er igjen penger som er stridens kjerne.

Pengestøtte til fattige og såkalte sårbare land er som ventet blitt en svært vanskelig sak i innspurten. Striden står om støtte til å takle «tap og skade» forårsaket av klimaendringene.

I klarspråk innebærer dette at fattige land krever mer penger for å bli med i de rike landenes klimaopplegg. Mange vil mene at for alle andre land enn en håndfull vestlige nasjoner, så er hele klimasaken kun et spill som går ut på å forflytte penger fra «dem til oss».

Status per i dag er at de fattige landene ikke synes de har fått nok penger ut av turen til Egypt, og krever mer for å bli med og jatte videre med de vestlige landenes klima-politikere.

Dette skaper bekymring, ikke minst hos Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide, som ifølge NTB sender ut denne fortvilte Twittermeldingen:

– Bekymret over statusen på COP27. Vi er fortsatt ikke sikre på at vi vil være i stand til å gjenta forpliktelsene om 1,5 gradersmålet fra Glasgow, skriver han på Twitter lørdag formiddag.

Han understreker at han selv nå jobber på spreng:

– Hardt arbeid er i sving for å redde toppmøtet, legger han til.

Det er foreløpig ikke vedtatt noen slutterklæring. Så langt har det vært mye prat, møter, erklæringer, trolig gode middager og antagelig et og annet besøk på de flotte strendene og bassenganleggene i turistparadiset Sharm el Sheik, der dette møtet beleilig nok ble avholdt.

Det som foreløpig ligger på bordet, er ikke tilstrekkelig når det gjelder å nå 1,5 graders-målet, mener Eide.

– Akkurat nå opplever jeg det som veldig krevende, sier han til NRK.

– Om det blir slik som det nå ligger an til, så kunne dette vært en svekkelse i forhold til Glasgow i et år der vi trenger å gå videre, så det uroer meg sterkt, sier han.

Han sier at det er en del av de fremvoksende økonomier som ønsker å vokse ytterligere og som ikke ønsker å legge begrensninger på utslippene sine. Nå jobbes det med å oppnå enighet mellom delegatene, sier han, og beskriver seneste kapittel i føljetongen Espen Barth Eide redder verden:

– Vi løper nærmest mellom delegasjonene og gruppene her for å bidra til et bedre utfall. Det er altfor tidlig å erklære dette møtet som mislykket, men vi er mentalt forberedt på alle utfall, sier han.

Les også: 

Ny bok fra Document: «Usikker vitenskap» av Steven Koonin

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.