Russland kjemper for å unngå diplomatisk isolasjon på G20-møtet i Bali, etter at deres tradisjonelle allierte Kina og India er i ferd med å distansere seg fra krigen i Ukraina.

Et utkast til en erklæring som er under utarbeidelse under G20-møtet, sier at krigen har påført verden stor økonomisk skade, skriver The Guardian.

Narendra Modi, den indiske statsministeren, og Xi Jinping, Kinas president, ga begge uttrykk for bekymring for krigen uten å direkte bryte med Moskva.

Delegater fra USA forsøker å presse frem en sterkere erklæring. Men utkastet som allerede eksisterer, inkluderer nokså klare beskjeder. Det står blant annet at «de fleste medlemmene fordømmer på det sterkeste krigen i Ukraina», og at «krigen forårsaker enorme menneskelige lidelser og forverrer den eksisterende skjørheten i den globale økonomien».

Indonesia, som er vertskap for G20-møtet, har forsøkt å begrense henvisningene til krigen på et lavt nivå. De argumenterer for at G20 ikke er et sikkerhetsforum, og heller bør konsentrere seg om å gjenskape den økonomiske veksten etter pandemien, og få kontroll over den globale gjeldskrisen.

Men krigen i Ukraina, bekymringen for inflasjon og frykten for energi- og matvarekrise har overskygget møtet.

I sin tale advarte Xi mot å ta i bruk energi og matvarer som våpen. Han erklærte dessuten at han var imot bruk av atomvåpen under alle omstendigheter, noe som kaster en skygge over Russland, som flere ganger har truet med å ta slike våpen i bruk.

“We must firmly oppose politicisation, instrumentalisation and weaponisation of food and energy problems,” sa Xi.

Siden Putin ikke er til stede på G20-møtet, omringes særlig Xi, som det virker som alle vil snakke med. Xi spiller rollen som diplomat, klimaforkjemper og fredsmegler.

Med smil og håndtrykk – samt løfter om nye samtaler om klimaendringer og handel – virket Xi opptatt av å framstille seg selv som en storsinnet diplomat, klar for å bygge broer og møte globale utfordringer.

– Xi Jinping jobber absolutt for å ta igjen det han har tapt på den internasjonale arenaen, sier Danny Russel ved Asia Society Policy-instituttet i New York, til AFP. (NTB)

Ifølge Kinas utenriksminister Wang Yi skal Xi ha sagt til Biden under deres samtaler mandag at «atomvåpen bør ikke brukes og atomkriger bør ikke utkjempes».

Modi sa at det var nødvendig å anerkjenne at FN hadde mislyktes som en multilateral institusjon. Han vil legge større press på G20 for å finne løsninger, og sa at det var på tide med en våpenhvile slik at diplomatiet kan overta hovedrollen.

Ukrainas president Zelenskyj deltok via videolink. Også han sa det var på tide å få satt en stopper for krigen, men understreket nok en gang at en våpenhvile var uaktuelt før russiske tropper hadde forlatt ukrainsk territorium.

– Jeg er overbevist om at tiden har kommet da den russiske destruktive krigen må og kan stoppes. Det vil redde tusenvis av liv, sa Zelenskyj.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov forlot salen før Zelenskyj holdt sin tale. Lavrov uttalte tidligere i dag at Ukrainas vilkår for å gå inn i fredsforhandlinger er urealistiske.

– Jeg gjentok at alle problemene ligger på den ukrainske siden, da de kategorisk nekter å forhandle og legger fram vilkår som åpenbart er urealistiske, sa Lavrov på en pressekonferanse etter et møte med Frankrikes president Emmanuel Macron. (NTB)

Russland og Ukraina står for rundt 30 prosent av verdens eksportmarked når det gjelder hvete og bygg. Samtidig har Europa og da særlig Tyskland gjort seg avhengige av import av russisk gass, på grunn av at de har nedlagt store deler av egen kraftproduksjon for å innføre et såkalt grønt skifte.

Les også:

Diktaturets ansikt: Kinas politiske elite kryper for Xi Jinping

 



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.