Ifølge Pakistans regjering vil skadene etter den store flommen i landet overstige ti milliarder dollar. 

Under årets klimatoppmøte, Cop27 i Egypt, vil klimaorganisasjoner kreve at rike land, som Norge, skal være de som betaler for dette.

– Klimafinansiering er nødt til å være, og kommer til å være, en prioritering. Vi går inn i disse forhandlingene med en rekke brutte løfter fra rike land, sier Tasneem Essop, leder av Climate Action Network (CAN) til Klassekampen.

Climate Action Network er det største nettverket av klimaorganisasjoner i verden, og representerer mer 1500 sivilsamfunnsorganisasjoner fra 130 land.

De brutte løftene Essop sikter til, er 100 milliarder kroner i året, som rike land lovet å gi i klimafinansiering til fattige land innen 2020.

– Det er et åpenbart behov for mye mer penger. Vi er også opptatt av å se på forskjellene på lån og tilskudd. Disse pengene må ikke komme ved å øke gjeldsbyrden til utviklingsland, sier Essop, som er født og oppvokst i Sør-Afrika og ekspert på klima- og energipolitikk. Hun har bakgrunn fra blant annet politikken i Sør-Afrika og Verdens naturfond.

Pakistan står for under 1 prosent av globale utslipp, men har blitt påført skader for ti milliarder dollar.

På Cop27 er tap og skade for første gang del av de offisielle forhandlingene, som en «underagenda» under finansdebatten.

– Ideen om tap og skade ble brakt på banen for 50 år siden av små øystater, men samtalen har blitt blokkert og ikke tatt seriøst, mener Essop.

Hun er knallhard i sin kritikk, spesielt av USA.

– Rike land, ledet an av USA, skjønner at de er historisk ansvarlige for klimakrisa. De vil ikke at tap og skade skal sees på som et ansvarsspørsmål. De er livredde for å bli skyldige i klimagjeld.

USAs klimautsending John Kerry sa i september:

«Fortell meg hvilken regjering i verden som har billioner av dollar. For det er det dette koster.»

Men en måned senere sa Kerry likevel at USA ikke vil stå i veien for diskusjoner om tap og skade på Cop27.

Essop mener det ikke lenger nytter for rike land å gjemme seg for ansvaret hun mener de har.

– Det er på tide at rike land tar på seg ansvaret de åpenbart har. Vi har ikke mer tid. Dette skjer nå. Det er en moralsk forpliktelse å støtte alle de sårbare menneskene i verden som lider av dette akkurat nå, sier hun.

Klimaminister Espen Barth Eide (Ap), som er på plass i Sharm el-Sheikh, sier at klimafinansiering er et av de store temaene der nede.

– Vi har allerede annonsert at vi ønsker å øke pengebevilgningene til klimafinansiering. Men da må det gå til gode prosjekter. Det må ikke bare være en sum penger, sier Eide.

Han er ikke fremmed for tanken på at Norge skal være med å betale sin del av regningen.

– Vårt syn, som nok er ganske sammenfattende med mange vestlige land, er at vi sier ja til å gå inn i den problematikken, men om det skal være et frittstående fond eller integreres mer i det vi allerede har, er en del av diskusjonen.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.