Øverst i Pasvikdalen ikke langt fra der grensene til Norge, Russland og Finland møtes, ligger forsvarsinstallasjonen Grenseberg. Overvåkingstårnet har som oppdrag å overvåke en av Europas yttergrenser, skriver Aftenposten.
Så langt inn i Pasvikdalen finnes det samtidig ingen norske kraftlinjer. Men på russisk side av grensen, omtrent 400 meter i luftlinje fra tårnet, ligger kraftverket Rayakoski, som produserer vannkraft fra Pasvikelva.
Siden Grenseberg kom i drift i 2001, har strømforsyningen til overvåkingstårnet vært levert av det russiske kraftverket.
– Vi har vært koblet på en direkte linje til russisk side, sier oberstløytnant Michael Spanne Rozmara til avisa. Han er sjef for Jegerbataljonen ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV).
10. juni i år ble imidlertid strømmen kuttet. Forsvaret fikk én dags forvarsel. Siden da har installasjonen vært driftet på aggregat med fossilt brensel. At strømmen brått ble skrudd av, har sammenheng med krigen i Ukraina og reaksjonene fra Vesten i etterkant, ifølge Forsvaret.
Den russiske strømmen kom i utgangspunktet fra en kraftavtale Forsvaret hadde med det finske energiselskapet RAO Nordic Oy, som er eid av et russisk selskap.
Forsvaret vil ikke kommentere om det er gjort noen risikovurdering av den russiske strømmen.
– I flere tiår har det vært et kraftsamarbeid langs Pasvikelva. Utveksling av strøm har vært en del av dette, skriver Forsvarsbygg, som er ansvarlig for infrastrukturen til Forsvarets anlegg, i en epost til avisa.
– Vi ønsker ikke å diskutere kraftleveranser i detalj, men kraftsituasjonen er tilfredsstillende, skriver Forsvarsbygg videre.