– Vi skal minst tredoble vår bistand til klimatiltak i utviklingslandene, sa utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim da regjeringen torsdag morgen presenterte sine nye klimamål før klimatoppmøtet COP27, som begynner i Egypt kommende uke. Regjeringen har også satt seg som mål å kutte utslippene med minst 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990.
Utviklingsminister Tvinnereim gjentok advarselen FNs generalsekretær António Guterres nylig kom med, og lovet at Norge ville følge opp dette:
– Utviklingsland ber om hjelp til å tilpasse seg klimaendringene, og Norge skal minst tredoble bistanden til dette. Vi har muskler til å bidra internasjonalt, og det er etterspurt. Vi har teknologi og kapital til å skyve Afrika i grønn retning, og derfor er det så viktig at vi må prioritere tilpasning, matsikkerhet og forebygging, sa Tvinnereim, som også klaget på at mange rike land ikke har oppfylt sine forpliktelser i henhold til Paris-avtalen og COP-26. (Regjeringens nett-tv)
Forsterkede mål
– Jeg er glad for å kunne annonsere at Norge forsterker sitt mål til minst 55 prosent. Dette sender et sterkt signal til andre land, og vi håper flere vil forsterke sine mål, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Det gamle norske utslippsmålet var å sørge for et utslippskutt på minst 50 og opp mot 55 prosent innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990. Nå er det altså tydeliggjort at målet er 55 prosent. (NTB)
Sirkulærøkonomi
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide fremhevet betydningen av en omstilling, en slags reset av økonomien.
– Med dette legger Norge seg på samme høye ambisjonsnivå som våre nærmeste partnere i vår innmelding til FN, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).
– Dette kommer på toppen av det nære samarbeidet med EU og Island, der vi i fellesskap har tatt på oss ledertrøya i arbeidet med en systematisk omstilling av hele økonomien til en fornybar, sirkulær og bærekraftig framtid, sier Eide.
Norge skal gå fra fossil til fornybar energi så raskt vi kan i alle sektorer, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).
På torsdagens pressekonferanse viste han til at Norge og Island er direkte knyttet EUs grønne giv gjennom en omfattende klimaavtale. Den dreier seg om en strukturell omdanning av hele økonomien.
– Vi skal gå fra bruk og kast og en lineær økonomi til en sirkulær økonomi. Den skal også ta mer vare på naturareal, slik at vi beveger oss mot netto null via 55 prosent ned med referansebane 1990, sa Barth Eide. (NTB)
Regjeringens pressemelding inneholder ingen konkrete tall på hvor mye dette vil koste Norge.
Les også:
Ekstremværvarsel: Det vil hagle bibelske plager før klimatoppmøtet i november