Energikrisen stanser ikke det grønne skiftet. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) vil redusere muligheten for norske kraftverk til å utnytte vannet til å produsere strøm tilsvarende behovet til over 100.000 norske husstander.
Årsaken er et nytt EU-direktiv. Dette vil føre til at Norges mulighet til å oppfylle sine selvpålagte klimaløfter, blir vanskeligere.
Esa, overvåkingsorganet til det europeiske frihandelsforbundet (Efta), har undersøkt hvordan Island og Norge ligger an med tanke på å oppfylle klimaforpliktelsene fram mot 2030, skriver NTB.
Konklusjonen er at de tiltakene som nå utføres i Norge, ikke er tilstrekkelige, ifølge EU. Man mener det ikke er nok til å nå de vedtatte klimamålene.
I 2019 forpliktet Norge seg overfor EU til å kutte klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030, sammenlignet med utslippsnivået i 2005. Og Island har forpliktet seg til å kutte 29 prosent i samme periode.
EU har derimot ingen makt over Kina og India, som har erklært sine løfter om å øke sine klimautslipp, noe som fører til at de norske klimatiltakene ikke har noen som helst effekt bortsett fra ren moralisme og dydsposering.
Energinytt 24 skriver om vanndirektivet.
Et nytt miljøtiltak fra klima- og miljøminister Espen Barth Eide og regjeringen er nå å redusere kraftprodusentenes mulighet til utnyttelse av vann til vannkraftproduksjon. I henhold til et EU-direktiv skal nemlig en viss minste-mengde vann slippes forbi turbinene, slik at ca. 1 prosent av norsk vannkraftproduksjon vil gå tapt, dvs. kraft tilsvarende forbruket til over 100.000 norske husstander.
– Drøyt 1 prosent av kraftproduksjonen høres kanskje lite ut, men det tilsvarer for eksempel strømmen som årlig går med til lading av rundt 870.000 elbiler – forutsatt at en elbil bruker gjennomsnittlig 2 kilowattimer per mil og har en årlig kjørelengde på 10.000 kilometer, sier energirådgiver Trond Paasche i Enova til NTB.
EØS-avtalen gjør Norge bundet til dette EU-direktivet. Så midt i en energikrise som rammer hele Europa, legges flere sperrer inn i et tilnærmet ødelagt marked.
Barth Eide virker fornøyd med situasjonen, og sier at han er glad for at hans departement kan godkjenne forbedrede planer for alle fylker.
Mindre tilgang til elektrisitet for norske husholdninger og bedrifter er altså en bedre plan, ifølge statsråd og tidligere WEF-direktør Barth Eide.
Mer penger til den nyvalgte sosialistiske presidenten i Brasil er allerede lovet fra vår klimaminister.
Les også:
Barth Eide lover ny regnskogsatsing etter Lula da Silvas valgseier i Brasil