Hundrevis av syriske flyktninger ble sendt hjem første dag med organisert repatrieringer fra Libanon idag.
Rundt 700 syrere som hadde samtykket i å vende tilbake, samlet seg tidlig om morgenen i en øde grensesone med kofferter, strømgeneratorer, kjøleskap, høner og kyllinger.
Libanesiske myndigheter sier at hjemsendelsene foregår på frivillig basis. Frontlinjene i Syrias elleveårige krig er stilnet, men fremdeles er det risiko for oppblusning av krigshandlinger.
Libanon har vært vert for halvannen million syriske flyktninger, noe som representerer verdens høyeste andel flyktninger pr. innbygger i ett land. I 2018 lanserte Libanon et program for å få ned antallet.
540.000 mennesker har returnert til landet sitt gjennom programmet inntil det ble satt på pause grunnet utbruddet av covid. Libanons avtroppende president Michel Aoun gjenopplivet ordningen denne måneden.
Amnesty International har kritisert hjemsendelsene og hevder at noen av de tidligere hjemsendte har fått krenket sine rettigheter. Ikke alle flyktningene skal ha fullstendig informasjon om risikonivået i hjembyene, noe som betyr at hjemsendelsene ikke er «informert».
Store deler av Syria venter på gjenoppbygging etter krigen som startet med uroligheter og demonstrasjoner i mars 2011. Boliger, offentlig infrastruktur som kraftstasjoner, skoler og vannforsyning, er fremdeles ødelagt.
Libanon er selv inne i en finansiell nedsmeltning som har presset hundretusener av innbyggere ut i fattigdom – hvilket stiller mange av de syriske utlendingene overfor et uunngåelig valg.
Enkelte flyktninger måtte snu på grensen da navnene deres ikke var klarert fra den syriske siden, det kunne eksempelvis være at de er ettersøkt for å ha unndratt seg militærtjeneste eller mindre juridiske tvister.
Mahmoud, en av de tilbakeholdte, sa til Middle East Eye at følelsesmessige og økonomiske faktorer gjorde at de ønsket å dra, men han ikke hadde noe annet valg enn å la familien dra og selv bli igjen:
– Jeg måtte sende familien avgårde siden vi har pakket alle eiendelene våre og tømt huset vi bodde i.
Kjøp Asle Tojes siste bok her!
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.