Den rødgrønne regjeringen vil «flå de rike», men rammer alle som sparer til pensjon i vanlige aksjefond. Reduserte midler som pensjonist blir konsekvensen.
Jenny Lund (42) er en av de som rammes. Hun mener det er urettferdig.
Lund leder Moneypenny, Norges største økonominettverk for kvinner som har 42.000 medlemmer på Facebook. Selv har hun jobbet redusert i en del år for å ha tid til barna mens de er små.
Derfor ender hun opp som minstepensjonist. Dette har gjort at hun har spart noen kroner i aksjefond i mange år, for å bygge opp penger til sine eldre dager, skriver NRK.
Men når gevinsten på sparepengene en dag skal tas ut av kontoen, blir det mindre igjen til henne. For den rødgrønne regjeringen har økt skatten på fondssparing med nesten 20 prosent på ett år og to statsbudsjett.
Forslaget får trolig flertall i Stortinger, siden regjeringens støtteparti. SV mange ganger har sagt at de ønsker å skatte de rikeste hardere. Dagbladet skrev på lederplass at man burde «flå de rike». Og rike mennesker eier jo aksjer.
Men småsparere som Jenny er ikke rike. Allikevel vil regjeringen ha sparepengene hennes.
– På en måte så rammer det faktisk de som har mindre penger. For hvor skal de sette penger slik at de skal vokse? Hvilke produkter er det? Hvor er det? Det er fond. Skatteøkningen rammer småsparerne hardere enn rikingene, sier hun.
Jenny beskriver staten som grådig, de vil ha alt for stor del av kaka. Tross alt sparer nesten halvparten av nordmenn i aksjefond. Dette er derfor en skatt som rammer langt flere enn de rikeste.
– Når man prøver sitt beste for å sikre seg, og spare pengene. Da bør man jo få beholde avkastningen sin på linje med sparing i bank, sier hun.
Men renteinntekter beskattes med 22 prosent. Regjeringen vil altså heve aksjeskatten til 38 prosent.
Det sier jeg selv at å spare penger med en liten prosent i renteinntekt, som i tillegg skal beskattes, ikke er særlig lønnsomt i en situasjon hvor inflasjonen er langt høyere enn rentene på sparing.
– De må jo nærmest føle seg lurt, som har gått inn i aksjer, som også har blitt anbefalt av politikere at de skal gjøre. Jeg må si at jeg er forbløffet, sier professor emeritus Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole i Bergen.
Økningen i aksjeskatten er svært uheldig, og skaper usikkerhet i økonomien. Ingen vet jo hva regjeringen finner på neste gang, mener Johnsen.
Regjeringen har dessuten kuttet årlig maksimalt sparebeløp i ordningen Individuell pensjonssparing (IPS) fra 40.000 til 15.000 kroner i året. Og IPS er en lite fleksibel spareordning i forhold til aksjefond.
Finansminister Vedum henviser til skattelettelser for alle som tjener under 750.000 kroner. Men Johnsen, som beskrives som en legende innen utviklingen av finans som forskningsfag i Norge, er ikke imponert.
– Når vanlige mennesker nå har gjort seg avhengig av sparing i aksjer for sitt fremtidige liv, er det helt forferdelig at man øker skatten på den måten, sier Johnsen.
Les også:
Vedum & co. vil ha alle penga, «vanlige folk» må stramme inn