Regjeringen i Nederland planlegger å kjøpe ut flere hundre gårdsbruk i landet med sikte på å redusere nitrogenutslippene fra landbrukssektoren. I henhold til et brev fra landbruksdepartementet forsøkes planen gjennomført gradvis ved at bønder selger ut frivillig, opplyser RTL Nieuws.
Den nederlandske regjeringens ambisiøse planer om radikale kutt i nitrogenutslippene har i flere måneder vært ledsaget av en bitter strid med nederlandske bønder, som har gjennomført tallrike protestdemonstrasjoner, blant annet ved å brenne høyballer på motorveier.
Protestene førte blant annet til at landbruksminister Henk Staghouwer, som ville ekspropriere gårdsbruk verdt 250 milliarder kroner, ble tvunget til å gå av.
For å dempe striden ble den uavhengige eksperten Johan Remkes satt til å mekle mellom regjeringen og bøndene, og i en rapport på 58 sider som ble levert i begynnelsen av oktober, tok han til orde for at staten kjøper ut 500–600 av gårdsbrukene i landene som slipper ut mest nitrogen. «Jeg sier dette med et tungt hjerte, men jeg ser ingen annen løsning», kommenterte Remkes.
Regjeringen har altså til hensikt å følge Remkes’ anbefaling, men mener at det ikke er realistisk å gjennomføre dette på så kort tid som ett år, slik han skisserer. Derfor tar den sikte på å bruke mer tid og basere seg på frivillighet fra bøndenes side. Regjeringen tviler også på om den har rettsgrunnlag for å kjøpe ut bønder med tvang.
Utviklingen i saken reiser spørsmål om hvorvidt de ambisiøse kuttplanene i praksis vil renne ut i sanden. I så fall vil de nederlandske bøndenes protest ha gitt dem en klar politisk seier.
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!