Alle 8K-tv-er og noen 4K-modeller kan bli forbudt på det europeiske markedet fra og med 1. mars 2023, da EUs nye krav til energieffektivitet trer inn. De flotteste tv-ene vil bli forbudt.

Ifølge Teknisk ukeblad vil 8K i så fall bli historie.

– Hvis det skjer: Ikke mer 8K, sier produktutviklingssjef Marek Maciejewski i tv-produsenten TCL til FlatpanelsHD.

Samme oppfatning har Chris Kinnock, lederen i 8K Association. Han har skrevet et blogginnlegg om hva dette vil innebære.

«Med mindre noe endres, vil mars 2023 skape problemer for den fremvoksende 8K-industrien med 8K EU-regelverket. Det er da nye EU-forskrifter for strømforbruk skal tre i kraft.»

8K er de skjermene som har høyest antall piksler, stort sett er det 7680 x 4320. Dette gir bedre billedkvalitet. Men dette tåler ikke det dyrebare klimaet, ifølge EU.

I tillegg er gjerne forventningene til slike dyre tv-er at de skal være svært lyssterke, som også bidrar til å dra opp strømforbruket, og bildeprosesseringen for 8K er mer ressursintensiv og dermed mer strømkrevende enn for lavere oppløsninger.

Tidligere hadde energikrevende tv-er et unntak i EU-reglene. Men kravene strammes inn 1. mars. Det blir satt klare krav på hvor mye energi en tv kan bruke.

En 48-tommer vil eksempelvis maksimalt kunne bruke 66 watt, en 65-tommer 112 watt og en 75-tommer 141 watt. Tallene beregnes i SDR-modus med et vanlig «kringkastet» tv-signal.

Ingen av 8K-modellene tilfredsstiller de nye EU-kravene. De vil derfor bli forbudt å selge på det europeiske markedet. Dette vil også ramme de beste 4K-modellene.

Samsungs OLED-TV S95B i 65-tommers-versjon, som er den siste tv-en vi testet her på Tek, har et oppgitt strømforbruk på 140/252 watt – hvor grensa altså er 112.

8K Association påpeker at et forbud mot salg av disse tv-ene i Europa vil påvirke utviklingen av tv-er fremover.

– Ny teknologi må introduseres til høyere priser for å ta igjen investeringene som må til for å oppnå disse forbedrede resultatene, fortsette utviklingen (inkludert å senke strømforbruket) og senke kostnadene. Denne syklusen betyr at disse forbedringene etter hvert vil spre seg nedover i produktporteføljen og bli standard over tid. Denne reguleringen er ikke hjelpsom for en slik syklus, skriver Kinnock.

Vi har allerede fått oppvaskmaskiner som går på sparebluss, slik at oppvasken ikke blir skikkelig ren. Vi skal dusje i sparedusj og senke temperaturen innendørs. Vi har strømmålere, vi har blitt påført nettleie og skyhøye priser på både strøm og drivstoff. Selv matbudsjettet stiger i en rasende fart.

Nå er det utviklingen av tv-apparater som skal stanses. Når tar de internettet fra oss?

Les også:

Klimahysteriet skaper «voodoo»-økonomi

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.