På få dager har politiet pågrepet syv russere som simpelthen «elsker norsk natur». Pussig nok særlig den som omkranser kritisk infrastruktur.

Norge er i helspenn etter at syv russiske statsborgere er pågrepet og fengslet på kun fire dager. Fredag avlyste justisminister Mehl sin reise til et EU-møte i Luxembourg, i dag kulminerte det med Politiets sikkerhetstjenestes pressekonferanse, hvor det ble slått fast at tjenesten tar over etterforskningen av droneobservasjonene.

Russland har intensivert sin etterretning mot Norge, og kan tenkes å ta i bruk nye metoder, varsler PST.

– Etterretningstrusselen fra Russland er skjerpet, sammenlignet med hva den var før krigen i Ukraina. Vi ser en høyere risikovilje hos Russland. De har mer å vinne og mindre å tape på å være mer offensive, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe.

Dystert omen

Jeg forlot pressekonferansen i Nydalen klokken 14.30, og hadde ikke gått mange meterne på gaten før jeg hørte kraftig helikopterdur. Like etter gled hele seks av Forsvarets helikoptre lavt over Oslo i østlig retning. Et dystert omen.

Seks militærhelikoptre flyr lavt over Storo i Oslo onsdag ettermiddag. (Det sjette kom ikke med på bildet.) Foto: Øyvind Thuestad

Dagen startet slik vi nesten har blitt vant til i det siste: Bergen lufthavn Flesland var stengt som følge av droneobservasjoner. En politipatrulje observerte minst én drone. 40 flyvninger ble kansellert før flyplassen åpnet igjen i 9-tiden.

Politiet sendte også patruljer til Haakonsvern, som ligger rett nord for Flesland.

Støre knaller til

Det var fremdeles tidlig formiddag da statsministeren følte behov for å snakke høyt og tydelig om droner, etterretning og russere.

– Selvfølgelig er det ikke akseptabelt at utenlandsk etterretning flyr droner over norske flyplasser og Forsvaret. Russere har ikke lov til å fly droner i Norge, sa Støre med ettertrykk. Han virket nesten sint.

– Vi vil ikke ha noe av at noen flyr denne typen farkoster over viktige installasjoner i Norge. Vi sier nei til det, vi kommer til å forfølge det, og vi kommer til å stoppe det! la han til.

Statsministeren hadde knapt rukket å trekke pusten før offentligheten fikk neste nyhet på dronefronten: Russeren Andrej Yakunin, sønn av den Putin-allierte oligarken Vladimir Yakunin, var pågrepet i Hammerfest.

– Lidenskapelig opptatt av natur

«Han brukte en hobbydrone under sin ferietur til Svalbard sent i august. Han er lidenskapelig opptatt av natur, fotografi og ekstremsport», ifølge presseteamet hans.

Lidenskapelig, der altså.

Andrej Yakunin (foto: privat). Vladimir Putin og Vladimir Yakunin fotografert i Sotsji i 2014. (Foto: AP / RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service)

Hva er det de innbiller seg? At norsk offentlighet skal gå på den versjonen – etter et grundig kringkastet flyforbud som ble innført i februar? Andrej Yakunin er en svært ressurssterk mann, såpass at han holder seg med et eget «presseteam». Og vi skal tro på at han ikke visste om flyforbudet?

Advokat John Christian Elden hevder flyforbudet for russere ikke gjelder på Svalbard. Mulig det, men Yakunin skal ha vært på tur langs norskekysten helt siden i sommer. Så får etterforskningen vise om han har flydd drone også der.

Den nye normalen

Det har bare gått en liten uke, men allerede synes dette å være den nye normalen: Flere daglige meldinger om mistenkelige droner, og gjerne også pågripelse av minst én russer. Russerne har gjerne flere statsborgerskap og opptil flere pass, men de bedyrer at deres eneste motivasjon er den fortryllende norske naturen.

Den som måtte feste lit til disse fortellingene, kan jo stille seg selv et par kontrollspørsmål: Hvorfor er det utelukkende russere som pågripes for denne aktiviteten? Er det kun russere som faller i staver over norsk natur?

Det har vært forbudt for russere å fly noe som helst i norsk luftrom siden 28. februar. Dette er godt kjent. Hvorfor flyr de likevel droner? Hvorfor fotograferer de for eksempel Tromsø lufthavn og et av Forsvarets helikoptre der?

Retten: – Besynderlig

Andrej Yakunin har russisk og britisk statsborgerskap og anser seg som britisk. Han mener derfor at forbudet mot å fly drone ikke gjelder for ham.

Han nekter for å ha forbindelser til Putin. Ifølge The Barents Observer skal han ha uttrykt at han er sterk motstander av krigen og at han aldri har stemt på Putin.

Vestre Finnmark tingrett mener 47-åringen skal anses som russisk ut fra regelverket. Retten bemerker at det er «noe besynderlig» at siktede, som ønsker å anses som britisk statsborger, fortsatt reiser med sitt russiske pass.

I politiavhør har mannen forklart at han har det russiske passet i Storbritannia eller i Italia, og at det er lenge siden han har hatt det fremme.

«Det står i sterk kontrast til at hans russiske pass ble funnet under ransaking av båten i en sort bag i lugaren hans», heter det i kjennelsen fra tingretten.

Hva er motivet?

Hva ønsker russerne å oppnå? Innsamling av etterretningsinformasjon med tanke på fremtidig sabotasje? Eller er motivet først og fremst å spre frykt?

Det fremste motivet er åpenbart å spre en generell følelse av frykt og usikkerhet, men også mer spesifikt usikkerhet rundt norske leveranser av gass til Kontinentet. Leveranser som har blitt svært viktige etter at Russland skrudde igjen kranene, og enda mer etter sabotasjen mot Nord Stream.

Vinteren nærmer seg. Den kan bli tøff for en verdensdel som skriker etter energi. Konsekvensene for Europa er vanskelig å overskue, men kan bli dramatiske, både økonomisk og sosialt.

Keep calm

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen oppsummerte det slik i NRK Dagsrevyen:

– Den russiske strategien for hele Europa nå er å skape usikkerhet, opp mot høye gasspriser og levekostnader som skaper sosiale problemer og protester utover vinteren, slik at det skal bli mulig å inngå et kompromiss mellom Vesten og Russland om Ukraina. Det er klart at alt som styrker usikkerhet og gjør at folk synes at presset blir stort, vil bidra.

Karlsen sier likevel at det er viktig at man ikke lar seg skremme:

– Finn heller frem koppen der det står «Keep calm and carry on».

I en tid med stor usikkerhet er ikke dét noe dårlig råd. Panikk fører sjelden noe godt med seg.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.